Tudomány

Különleges fekete lyuk lehet Cristiano Ronaldo galaxisában

Egy távoli galaxis, a CR7 egy igen különleges fekete lyukat tartalmazhat, a kutatók szerint az égitest ugyanis nem egy csillag halálával született meg. A jelenség azt is megmagyarázhatja, hogyan jöhettek létre masszív fekete lyukak már az ősrobbanás utáni első évmilliárd alatt.

A CR7 több szempontból is érdekes. Egyrészt azért, mert Cristiano Ronaldóról nevezték el, másrészt pedig elképesztő fényessége miatt. A galaxis több ultraibolya sugárzást bocsátott ki, mint bármely vele egyidős – azaz nagyjából 13 milliárd éves – galaxis.

A CR7 gázösszetétele is igen figyelemreméltó, a jelek szerint mind a szén, mind az oxigén hiányzik belőle – pedig ezek az elemek a csillagműködés miatt gyakoriak. A furcsaságok megmagyarázására két elmélet született: az egyik szerint a CR7-ben első generációs csillagok jönnek létre – olyanok, mint amilyenek az ősrobbanás után kezdtek kialakulni. A másik viszont azt állítja, hogy a galaxisban olyan szupermasszív fekete lyukak vannak, melyek nem csillagpusztulással, hanem a hatalmas gáztömegek összeomlásával születtek.

Aaron Smith, a Texasi Egyetem kutatója szerint utóbbi elképzelés a valószínűbb. Kutatócsoportjával olyan számítógépes szimulációkat hoztak létre, melyben lemérték, hogy a galaxisban lévő gáz milyen reakcióba lép az elképzelt fekete lyukakkal, illetve az ősi csillagokkal. A szakértők arra jutottak, hogy a csillagok sugárzása nem magyarázza meg a CR7-ben tapasztalható jelenséget, melynek során a gáz egy része 580 ezer kilométer per órás sebességgel távolodik a galaxistól.

Smith úgy látja, hogy a gáz mozgásáért túlhevített törmelékek sugárzása a felelős. Ezek az objektumok egy hatalmas fekete lyuk körül kell, hogy keringjenek – a számítások alapján ez az égitest 100 ezerszer nagyobb, mint a Nap.

A szakértő szerint nem megfelelő az a magyarázat, miszerint a korai szupermasszív fekete lyukak kisebb objektumok összeolvadásával jöttek volna létre, ehhez ugyanis több időre lett volna szükség. A nagy tömegű gáz közvetlen összeomlása sokkal valószínűbb forgatókönyv.

Az elmélet igazolására természetesen még várni kell, mivel egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű adat. A tervek szerint a Hubble Űrtávcső és az Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat felhasználásával további információkat szerezhetnek a közeljövőben a távoli galaxisról. A döntő az lehet, ha megtalálják-e a szén-dioxid nyomát a CR7-ben. Ha a gáz jelen van, az bizonyíték lesz a masszív fekete lyuk létezésére – az égitest ugyanis elég idős lehet ahhoz, hogy mellette gáztermelő csillagok is létrejöjjenek.

Nagy segítség az is, hogy David Sobral, a Lancasteri Egyetem szakértője június végén bejelentette, társaival négy, a CR7-tel azonos szerkezetű galaxist talált.

Ha a bizonyítékok igazolják Smith elméletét, akkor a CR7 lesz az első galaxis, ahol olyan gázt találtak, amely nem áll össze csillaggá, hanem közvetlenül, saját súlyától dől be – ezzel hozva létre fekete lyukat.

(Via: Science News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik