Tudomány

Itt a nyár. Mostantól akkor minden hétvégén szakadni fog az eső?

Ma még úgy látszik, a hétvége időjárását záporok, zivatarok tarkítják, de a kérdés nyilván nem ilyen egyszerű. Elmagyarázzuk, mi történt a hétvégén és mi jön most.

A múlt hét közepén kaptunk némi ízelítőt villámlásból, mennydörgésből záporokból és zivatarokból, majd péntek este megérkezett az özönvíz. Ekkor ért Magyarország fölé dél-délkeleti irányból egy ciklon, amiből megállás nélkül szakadt az eső gyakorlatilag vasárnap estig.

Özönvíz

A legcsapadékosabb nap a szombat volt, a délkeleti területeken már a délelőtti órákig lehullott csapadék mennyisége meghaladta a havi átlagos mennyiséget. Júliusban hazánk csapadékátlaga 55-65 milliméter, a szentesi állomás szombat délig már 66 mm-t mutatott. Ez azt jelenti, hogy körülbelül fél nap alatt egy négyzetméterre 66 liter víz hullott az égből – magyarázza Herrmann Dóra meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.

A továbbiakban szépen megfigyelhető volt, ahogy a ciklon az óramutató járásával ellentétes irányba haladva mintegy átölelte Magyarországot, a legtöbb csapadékot a délkeleti, keleti, északkeleti tájakra hozta, ugyanakkor országszerte jelentős mennyiségű csapadék zúdult hazánkra.

A végeérhetetlennek tűnő esős időhöz  hűvös, viharos szél is társult, szombaton a szél erőssége egyes helyeken meghaladta a 90 km/órát. Míg ezen a napon csupán tőlünk keletre alakultak ki zivatarok, vasárnap hajnalban már az Alföldön, napközben az északkeleti tájakon is megdörrent az ég.

Az országnak nem volt olyan pontja a múlt héten, ami kimaradt volna a csapadékból. A szerdai viharok után a Dunántúlon volt, ahol 24 óra leforgása alatt 90 mm-nél is több esett, a hétvégi esőzések után jellemzően a Tiszántúl kapta a legtöbb csapadékot.

Hétvégére újabb záporok, zivatarok érkeznek

Ami a folytatást illeti, egyre melegszik az idő, de az igazi kánikula egyelőre nem tér vissza – mondja a meteorológus. Most még úgy tűnik, a hét végére már 30 fokos, vagy helyenként afeletti csúcsokat mérhetünk, szombaton és vasárnap pedig újabb záporokra, zivatarokra van kilátás.

Mindez azonban még képlékeny, a jelenlegi időjárási helyzetben csupán 3-4 napra előre lehet megbízható információkat nyerni.

Korábban írtunk róla, hogy a ciklonok 7-10 napos periódusokban alakulnak ki, és érkeznek sorra a Kárpát-medence fölé, tehát laikusként elképzelhető, hogy sorozatban épp hétvégékre áll be az “esős idő”.

Még semmi nem biztos

De csak elméletben és a laikus szerint. Tény, e ciklikusságnak köszönhetjük, hogy viszonylag ritkán áll be egy hétnél is tovább tartó kánikula, átlagos esetben egy héten belül jön a lehűlés.

A légköri folyamatokat olyan bonyolult, változékony összetevők alakítják, hogy semmiképp nem jelenthetjük ki: csapadékosak lesznek a nyári hétvégéink – töri le próbálkozásunkat Herrmann Dóra. Példaként az Időkép 30 napos előrejelzését említi, ami hosszú távú modellszámításokon és statisztikákon alapszik, így egy hozzávetőleges becslést ad.

A meteorológiát az éppen aktuális helyzetek alakítják, ezek hatása pedig nagy biztonsággal legfeljebb 3-4 napra jelezhetők előre.

(Kiemelt kép: Időkép/B4!483)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik