Tudomány

Drónokkal és cukorkákkal mentik a görényeket

Úgy tűnik, a biológusok megtalálták a tökéletes fegyvert annak érdekében, hogy megmenthessék a kiemelten veszélyeztetett állatoknak számító feketelábú görényeket azzal, hogy drónokról mogyoróvaj ízű vakcinát lődöznek a prérire.

Valójában azonban nem direktben akarják ezzel az édes csalival megetetni a görényeket, hanem a program lényege, hogy az első számú táplálékuknak számító prérikutyákat védjék, melyeket évek óta bakteriális fertőzés pusztít, és ha nincs kaja, akkor a görényeknek annyi. Randy Matchett, az FWS biológusa szerint a drónos kijuttatás azért jó, mert így gyorsan teríthetnek nagy területen, miközben a módszer költséghatékony, és nem szennyezi a környezetet.

Endangered Black Footed Ferret, Mustela nigripes, which was thought to be extinct. A remnant population was discovered, which started a reintroduction program to re-establish a population on the wild prairie. South Dakota, New Mexico, Arizona, Colorado, Wyoming, Montana, Utah, Mexico, Canada. Black footed ferret, blackfooted ferret, black foot ferret, blackfoot ferret.

A feketelábú görények nem is olyan régen még elég sokan voltak Kanadától Mexikóig, ám élőhelyeik elvesztése miatt számuk kritikusan lecsökkent, és kétszer is azt hitték róluk, hogy végleg ki fognak pusztulni. Most is nagyon kevesen vannak, hiszen mindössze 300 egyedről tudni.

A drónok akár 10 000 hektárnyi területet is be tudnak repülni, hogy a cukorkaszerű vakcinát a megfelelő helyekre juttassák, ami azt jelenti, hogy 50 darab pelletet juttatnak ki hektáronként. Mindez az emberi erővel történő kijuttatásnál sokkal hatékonyabb, hiszen a drónok akár 200 hektárt is beszórnak óránként, míg az ember csupán 3-6 hektárral képes végezni ugyanennyi idő alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik