Tudomány

Kisgyereket gázolt a biztonsági robot

A több mint 300 kilogrammos szerkezet valószínűleg nem vette észre a 16 hónapos kisfiút.

A sztori nyomán nehéz nem Asimov robotikára vonatkozó első törvényére gondolni. Ez azt mondja ki, hogy „a robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.” Eddig nem nagyon lehetett hallani a törvény megszegéséről, de egy Palo Alto-i bevásárlóközpontban működő példánynak sikerült ez a bravúr.

A Stanford Shopping Center nevű pláza bejáratánál egy 150 cm magas, kb. 136 kg nehéz biztonsági robot figyel a rendre. A Knightscope által gyártott méretes berendezés kamerákkal (ezek folyamatosan rögzítik a környezetet), lézer szenzorokkal felszerelve óvják a látogatók biztonságát. A szemléltető videó szerint érzékeli, ha valamilyen rendellenesség történik a közelben, de vészhívó gombbal is szolgál azoknak, akik bajba kerülnének.

A sérülés és az elkövető:

A szenzorok azonban nem lehetnek teljesen rendben, mivel a robot napokban elgázolt egy 16 hónapos kisfiút. Sőt, az ütközés után át is hajtott a gyermek lábán, több zúzódást okozva ezzel. A szülők teljesen érthető módon felháborodtak az eset kapcsán, még akkor is, ha szerencsére a kisfiú csonttörés nélkül megúszta a balesetet.

A helyi biztonsági őrök szerint nem ez volt az első incidens, az elmúlt hetekben már történt egy ehhez kísértetiesen hasonlító eset. A robot gyártója a sztorit tálaló ABC7 News megkeresésére azt válaszolta, hogy a robot éppen elkerülte volna a kisfiút, ő azonban visszafelé futott, így elé került és megtörtént a baleset. Az édesanya szerint semmi ilyesmi nem történt, sőt, szerinte a fia egyelőre nem is képes hátrafelé futni.

A Knightscope képviselői állítják, hogy a robot a 30 érzékelő segítségével biztonságosan közlekedik a tárgyak és személyek között, de az elképzelhető, hogy a gyermek valahogy bekerült a holtterébe. Azaz nyugodtan mondhatjuk, hogy a robot NEM képes a biztonságos közlekedésre. Az eset kivizsgálásáig a K5 típusú modellt üzemen kívül helyezték. Asimov meg forog a sírjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik