Tudomány

Titokzatos morze-kódot találtak a Marson

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 07. 12. 11:32

NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE - ezt írta valami a vörös bolygó felszínére. Meg is mondjuk, micsoda.

A Mars Reconnaissance Orbiter nevű  műholdat 2005-ben lőtték fel, hogy a vörös bolygó körül keringve küldjön haza fotókat és egyéb adatokat. A NASA a napokban tett közzé egy olyan fényképet, amelyet az űreszköz még február 6-án készített az úgynevezett HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment, azaz Nagy Felbontású Képalkotás Tudományos Kísérlet) nevű kamerarendszerrel. A fejlécfotóban ez a kép látható, tessék még egyszer megnézni, a cím úgyis kitakarja egy részét, meg aztán, űrfotóból sosem elég.

forrás: NASA, MRO

No, lehet találgatni, mi ez?

  • valamilyen furcsa írás egy idegen civilizációtól?
  • űrbéli féreglények megfagyott tetemei?
  • ezek azok a bizonyos marsi csatornák, csak a kis zöld emberkék kupolákat húztak föléjük?
  • Soros György?
  • zblorg?

Nos, bármennyire is szeretnénk valami idegen élet bizonyítékát látni a jelenségben, a kutatók szerint a hosszabb szakaszok egész egyszerűen olyan homokdűnék, amelyeket a területre jellemző, gyakran ellentétes irányban fújó szelek hordtak össze, a pontok pedig úgynevezett barchanoid dűnék, amelyeket az egyenletes szélben néha előforduló kisebb turbulenciák építenek fel.

A Földre mindenesetre nem jellemző az ilyen alakzatok előfordulása, ezért a HiRISE projekt most azt igyekszik megfigyelni, miben különbözhetnek a marsi légköri jelenségek a földitől – ez többek között akkor lehet majd hasznos, ha már emberi telepeket kezdünk létrehozni a bolygón.

Mindenesetre az tény, hogy a vonalak és pontok felfoghatók a természet véletlen morze-üzenetének is. Az Arizonai Egyetem kutatója, Veronica Bray csak úgy szórakozásból le is fordította a teljes lefényképezett szakaszt, amely ezt mondja:

NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE.

Azért mi még mindig reménykedünk egy kicsit, hogy ez a szeles duma csak terelés, és az igazság odaát van. Aki érti a szöveget, ne habozzon kommentben lefordítani nekünk!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.