Tudomány

Ha nézett már a szemedbe egy kecske, biztosan akart valamit

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 07. 08. 09:02

A kecske nem azért nézi az embert, mert elbambult, vagy csak véletlenül arra járt a tekintete, hanem azért, mert konkrétan felveszi a szemkontaktust.

A tudomány olykor olyan dolgokra jön rá, ami nélkül egyébként nagyon jól megvagyunk, de azért így is érdekes felfedezésekről van szó. Ezek közé tartozik az is, hogy vajon miért néz a kecske az ember szemébe? Csak úgy, éppen összeakad a tekintetük, vagy van valami más is a dologban? Jaj, olyan izgalmas!

Tudjuk, hogy ha a kutyák az ember szemébe néznek, akkor általában akarnak valamit. Labdázni, enni, inni, némi simogatást, meg ilyenek, ugyanakkor rokonaik, a farkasok egyáltalán nem ilyenek. De ki gondolná, hogy a kecskék is azért bámulják az embert, mert tőle várnak megoldást bizonyos dolgokra? Márpedig pontosan így van, de tessék inkább megnézni a videót, aztán beszélgessünk róla még egy kicsit.

Ahogy a filmen látható, a kecskék szeretnének alánézni a lefordított és rögzített edénynek, de nem képesek erre, éppen ezért olykor segítségkérő tekintettel pillantanak a közelben lévő emberre, hátha majd ő megoldja a problémájukat. Olyankor azonban, amikor az ember háttal van nekik, tudják, hogy hiába is bámulnának a kétlábúra, mert az nem őket figyeli, és biztosan nem fog segíteni. Nem túl sok olyan háziasított állatfaj van, mely képes erre de a kecskék és az előbb említett kutyák igen.

Utóbbiakkal kapcsolatban már egy 2015-ös tanulmány is kimutatta, hogy az ember-kutya szemkontaktus nagyon fontos, mert emeli az oxitocin szintünket, ami összefüggésben van a szociális kötődéssel. Mindez mit jelent számunkra a kecskék esetében? Természetesen azt, hogy ha legközelebb egy ilyen négylábú néz ránk, próbáljuk meg kitalálni, hogy vajon mit szeretne, mert nem véletlenül szuggerál minket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.