Tudomány
homokóra (homokóra, pénz, )

Egy másodperccel tovább tart 2016

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 07. 07. 15:38

Szökőmásodperc is lesz a szökőévben.

Azért lesz egy másodperccel hosszabb 2016, hogy a Föld valós forgási ideje és az atomórák által mért idő közötti eltérés kiegyenlítődjön. Az amerikai tengerészeti obszervatórium munkatársa, Geoff Chester szerint a szökőmásodpercet be kell iktatni az árapályerők és az El Nino jelenség miatt is. Utóbbi hatására melegebbek és sűrűbbek lettek a tengervizek, ami lassította a Föld forgását.

December 31-én az egyezményes koordinált világidő – a greenwichi középidő – szerinti 23 óra 59.59 után 23 óra 59.60-ra vált az óra, az új év egy másodperccel később kezdődik abban az időzónában. A szökőmásodperc fogalmát a Nemzetközi Csillagászati Unió vezette be 1970-ben, amikor az atomórák használatával nyilvánvalóvá vált, hogy nem egyenletes a Föld forgása.

A szökőmásodperc nemzetközi alkalmazása 1972. január 1-jével kezdődött, szokásos napja június 30. vagy december 31., amikor éjfélkor egy szekundummal meghosszabbodik a nap. Az extra másodperc beiktatását a párizsi székhelyű Nemzetközi Földforgási és Referenciarendszer Szolgálat jelenti be.

1972-ben két szökőmásodperccel hosszabbodott meg az év, 1999-ig minden évben beiktattak egy-egy szökőmásodpercet, azóta viszont ritkábbá váltak az évhosszabbítások. Legutóbb 2015. június 30-án volt rá példa.  Az idei lesz a 27. alkalom, amikor beiktatnak egy szökőmásodpercet. Az eddigi szökőmásodpercekből tizenötöt szilveszterkor, tizenkettőt pedig június utolsó napján iktattak be.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.