Tudomány

Kína a világ legdurvább távcsövével lesi az ufókat

A rádiótávcső megépítése miatt 9000 embert telepített ki a kínai kormány.

A világ összes államának megvannak a prioritásai, amikor a pénz elköltéséről és indokolatlanul nagy épületek emeléséről van szó. Nálunk ezek az energiák a sportban, azon belül is a labdarúgásban csapódnak le, Kína azonban egy sokkal izgalmasabb cél, az UFO jelenségek megfigyelése érdekében épített egy elképesztő méretekkel bíró rádiótávcsövet.

A Hszinhua híradása szerint elkészült a Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope, azaz a FAST, ami egy 500 méter átmérőjű, 1,6 km kerületű, alumínium panelekből összeállított gigantikus rádiótávcső. Hogy még jobban érzékelhetők legyenek a méretek, tegyük hozzá, hogy 40 percre van szükség a körbesétálására, a felülete pedig 30 focipálya méretét teszi ki. A csúcstartó eddig a Puerto Ricóban működő rádiótávcső volt a maga 350 méretes antennájával.

A tervezés, illetve az építkezés még 2011-ben indult, és az elmúlt évek alatt nagyjából 180 millió dollárt (kb. 51,5 milliárd forint) emésztett fel. A Kína egyik déli tartományában felépített megfigyelő központ miatt a környékbeli lakosokat (ez kb. 9000 embert jelent) még 2009-benkitelepítették, a családoknak pedig egyenként 1800 dollárnyi (cirka 500 ezer Ft) jóvátételt fizettek.

A FAST, illetve az azt működtető tudósok feladata az űr fülelése, a gravitációs hullámok befogása, érzékelése, a pulzárok felfedezése, illetve minden olyan jel, zaj észlelése, ami segíti az univerzum titkainak, a földönkívüli élet felkutatását és megértését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik