Tudomány

Eddig hatalmas kudarc a “tiszta szén” projekt

A Mississippi államban található Kemper-üzem a tervek szerint lignitet használ majd fel, alternatív módon. A "tiszta szenet" égető erőmű környezetbarátnak és takarékosnak hirdeti magát, a valóság azonban eltér az elképzeléstől.

A Mississippiben található “tiszta szén” erőmű nehéz napok elé nézhet. A több százezer dolláros szövetségi támogatást élvező projekt egy kormányszerv ellenőrzésére számíthat. A központi bizottság a közeli államok piaci törvényeinek betartatásáért felelős, ezért igen valószínű, hogy valami hibát követtek el a beruházók.

Ha ez nem lenne elég, a tulajdonost, a Southern Companyt is beperelték, csalásért. A vádak szerint a fogyasztóknak jóval nagyobb közüzemi adót kellett befizetnie az építkezések miatt, mint amennyit a valódi beruházási költségek szükségesé tettek.

A vállalatnak állítólag rejtett gondjai akadtak, melyekkel korábban nem számoltak. A cég szakértői úgy tűnik, alábecsülték az építkezés költségét és megvalósítási idejét, ráadásul a nyilvánosságot is többször félretájékoztatták. A vádak azonban arra is kitérnek, hogy a projekt minősége sem megfelelő, több biztonsági előírást is megsért.

A telep megvalósítása annak a nagyszabású elképzelésnek a része, melynek célja az, hogy az Egyesült Államokban környezetbarát, ugyanakkor állandóan üzemelő fosszilis erőforrás alapú üzemek jöjjenek létre. Az ilyen alapanyagokból a szén használatának megreformálása az elsődleges elvárás, ez ugyanis rendkívül káros hatású.

A Southern Company projektje a légszennyezés kikerülésére egy olyan technológiát alkalmaz, amely elraktározza a szén-dioxidot, ahelyett, hogy kibocsátaná a levegőbe. A módszer igen ígéretesnek hangzik, többen azonban úgy gondolják, a lignit használata így is okozhat problémákat, főleg azért, mert nem elég energiatakarékos.

A szennyezés csökkentése elviekben lehetőséget ad arra, hogy az Egyesült Államok felhasználhassa a nehezen elérhető kőolaj-tartalékokat. Sok kritikusnak hamar szemet szúrt az ellentmondás: minek csökkenteni a káros anyag kibocsátást, hogy aztán más forrással helyettesítsék a nehezen leküzdött szennyezettségi szintet?

Az üzemnél tehát egyelőre mindennel csak a baj van. Korábban nagy pozitívumnak látszott, hogy az erőmű rengeteg munkahelyet biztosíthat az egyébként elég rossz gazdasági helyzetben lévő térségben. Bár a munkahelyek valóban létrejöhetnek, az építési költség megnövekedése így is hatalmas terhet jelent a környék lakosai számára.

A szénerőmű sorsa még kérdéses. Elég valószínű, hogy a Southern Company komoly pénzbírságra számíthat. Az esetnek azonban van egy ennél is nagyobb jelentősége: át kell gondolni, hogy a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítése megoldható-e egyáltalán hasonló módszerekkel.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik