Tudomány

A robotokra is adót vetne ki az EU

Legalábbis ezt javasolja az Európai Parlament legújabb robotikai témájú jelentése.

Már egy átlagos népszavazást sem képes a társadalom jó része a helyén kezelni, mi lesz akkor, ha elkezdenek a robotok is életünk aktív részévé válni? Mindezt a Humans, az Akta Manniskor, az Almost Human vagy a Black Mirror sorozatok egyes epizódjaiban elég pontosan megnézhettük, mostantól pedig jön a valóság és csöppet sem lesz szebb, mint a filmekben. Az Európai Parlament CNN által megszellőztetett helyzetfeltáró anyagából ugyanis kiderül: mind az automatizált megoldások, mind pedig az ehhez használt (vagy használandó) mesterséges intelligenciák olyan etikai és jogi problémákat vetnek fel, amelyekre a legtöbben nem is gondoltunk.

A jelentés szerint a mesterséges intelligencia fejlődése pár évtizeden belül olyan szintre juthat, amely fenyegetheti az emberiség létét, illetve azon képességét, amely révén saját sorsát alakíthatja (ilyen szépen sem írták még körbe a Skynet gépi igáját). Mady Delvaux, a jelentés szerzője szerint, mivel a kellően fejlett robotok gyakorlatilag egy új ipari forradalmat válthatnak ki, ezért Európának fel kell készülnie rájuk, minden egyes robotot regisztrálni kellene a hatóságoknál, a gépeket pedig felelőssé kell tenni minden jellegű károkozásért, még a munkahelyek megszűnéséért is.

Az emberek és a robotok közti kapcsolatot messzemenőig szabályozni kell az emberi biztonság, személyiségi jogok, integritás, méltóság és tekintély megtartásának érdekében. Ha pedig a robotok nagy számban kezdik el felváltani az embereket, az Európai Bizottságnak arra kéne késztetnie a robottulajdonosokat, hogy vagy fizessenek utánuk adót, vagy pedig fizessenek nagyobb TB-járulékot. Mindez hosszabb távon oda is kifuthat, hogy az EU-n belül alapvető havi fizetést, illetve juttatást kellene hogy kapjanak az állampolgárok, hogy jobban biztosíthassuk az emberi fajt a munkanélküliség ellen.

És már a 2010-es Hannover Messén is sejthettük, hogy hol lyukadunk majd ki.
És már a 2010-es Hannover Messén is sejthettük, hogy hol lyukadunk majd ki.

A jelentésben listázott ötleteket később tárják az Európai Parlament jogalkotó bizottságai elé, azonban ha ezeket el is fogadják, az még korántsem jelent semmit: az EU-jog ilyen jellegű változásainak ugyanis az Európai Bizottságtól kell hogy eredjenek, ők pedig határozott sajtócsendbe burkolóztak a témával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik