Tudomány

Idén felszállhat a világ legnagyobb repülője

Már háromnegyedénél tart a Microsoft társalapítója által megálmodott óriásgép elkészítése. Űrhajók és műholdak is utazhatnak a hasán.

Paul Allen, a Microsoft társalapítója és a Stratolaunch nevű vállalat fejleszti azt az óriási repülőt, amelyet eredetileg emberi személyzettel végrehajtott űrutazások indítására terveztek. Most viszont úgy tűnik, a Roc névre hallgató “légi katamarán” egyfajta űrcsúzli lesz, amellyel mindenféle űr-rakományt indíthatnak a csillagok felé.

A kaliforniai Mojave sivatagban található légiközpont és űrrepülőtér területén épülő monstrum szárnyfesztávja 117 méteres lesz, érzékeltetésül ez nagyjából akkora, mint egy 40 emeletes hát magassága. A repülő a polinéz katamaránokhoz hasonlóan kéttörzsű felépítést kapott, ezek között kap helyet az a kilövőkonzol, amelyre az űrbe juttatandó eszközt rögzítik.

az eredeti infografika forrása: space.com
az eredeti infografika forrása: space.com

A tervezett 12 000 méteres “utazómagasság” elérése után a középső tartóból egy hordozórakéta indítja majd el a “csomagot”, amelynek így jóval kevesebb légellenállást kell leküzdenie hagyományos rakétameghajtással, mintha a földfelszínről, függőlegesen indítanák. A pilótafülke a gép jobb oldali törzsében kap helyet, a bal törzs kizárólag a stabilitást szolgálja. A személyzet mindössze három fős lesz, egy extra hellyel a fedélzeten.

Eredetileg 2016 első félévére tervezték a műszaki befejezést és az első tesztrepüléseket, de most Paul Allen szerint véglegesnek tűnik a 2016 végi elkészülési dátum.

A Roc a White Knight nevű teherszállító repülő továbbfejlesztett változata: ez emelte fel annak idején a SpaceShipOne-t is 2004-ben. Ennek azóta készült egy utódja White Knight Two néven, de a Roc lesz az eddigi legnagyobb, és vélhetően legjobb hatásfokú próbálkozás. A gép alapjai egyébként a Boeing 747-es óriásgépből származnak, de persze jelentősen átalakítva és felturbózva. Ha az idei év végén el tudják kezdeni a tesztrepüléseket, legkorábban 2018-ban, de legkésőbb 2020-ban elindulhat a Roc menetrendszerű használata, amellyel műholdakat, az űrállomásokra szánt alkatrészeket és ellátmányt juttathatnak a levegőbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik