Tudomány

Hipergyorsan elfogadták a bőrrák gyógyszerét

Az eddigi átlagos kilenc hónapnyi túléléssel szemben a britek gyógyszer-kombinációja több, mint duplájára növeli ezt az időtartamot, sőt, még ennél is többet tud.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) hamarosan a bőrrák ellen olyan forradalmi gyógyszerkombinációt bocsát rendelkezésre, amely a beteg saját immunrendszerét ösztönzi arra, hogy elpusztítsa a daganatos sejteket, ami már önmagában is csodálatos dolog. Ám ha hozzávesszük, hogy mindez az NHS történelmében rekordgyorsasággal jutott el a kipróbálástól a klinikai felhasználásig, akkor duplán örülhetünk.

A tesztelési fázis során a két immunterápiás gyógyszer (jelesül az ipilumab- és nivolumab-tartalmú fajta) a betegek 69 százalékánál tette lehetővé, hogy a diagnózist követő két évet túléljék, míg a betegek felénél zsugorodást, ötödüknél pedig konkrétan tumormentességet lehetett kimutatni. Egy évtizeddel ezelőtt az előrehaladott melanómában szenvedő emberek számára átlagosan kilenc hónap maradt, ám a most tárgyalt gyógyszerek akár ennek bő kétszeresét is el tudják érni, és számos különböző típusnál hatásosnak bizonyulnak.

melanoma

A BBC News szerint akadt egy olyan 63 éves beteg, akinél 2015-ben veserákot diagnosztizáltak, ezért alávetette magát a még kísérleti szakaszban lévő gyógyszeres kezelésnek, és a tumor mérete 30 százalékkal csökkent. A Peter Waite nevű beteg a kezelés után azt nyilatkozta, hogy a mostani gyógyszer bevezetése sok embernek hozhatja el a reményt, és ő maga is tele van pozitív energiával, mert láthatja, ahogy az unokái felnőnek.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a gyógyszer-kombináció meglehetősen agresszív kezelési formát jelent, és bizonyos esetekben az immunrendszer az egészséges szöveteket is megtámadja, ezért komoly mellékhatásokkal lehet számolni egyes betegeknél. Ám ezek a mellékhatások talán eltörpülnek amellett, hogy a beteg tovább élhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik