Tudomány

Tojásból és csontból lesz a jövő lakóháza

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 06. 27. 09:02

Egyáltalán nem valami fantasy filmet reklámozunk, a tudósok tényleg ilyesmin dolgoznak, csökkentendő az üvegházhatást.

Ha valaki a károsanyag-kibocsátásról és az üvegházhatásról hall, általában az autók benzingőzét, az aeroszolos dezodorokat és hasonlókat tesz felelőssé, az épületeket nem igazán. Pedig az a lakás vagy ház, amiben jelenleg is lakunk, a globális szénszármazék-kibocsátás közel tíz százalékáért felelős – persze nem azzal, hogy áll, hanem azzal, ahogy elkészült.

Ahogy egyre többen vagyunk a bolygónkon, egyre több lakóhely épül, és az építőanyagok előállítása bizony nagyon sok káros anyagot szusszant a légkörbe. Az acél, vagy épp a beton gyártása hosszú távon erősen károsítja a környezetet, ezért ebből a szempontból is előre kell készülni a mainál is erősebb népesség-növekedésre. A Cambridge-is Egyetem kutatói most olyan anyagokkal kísérleteznek, amelyek előállítása sokkal kevesebb negatív hatást gyakorol a környezetre, és meg is találták a lehetséges megoldást a csont és a tojáshéj formájában.

Persze itt ne arra gondoljunk, hogy lemészárolt állatok mészvázaiból és ipari méretekben meghajtott tyúkok pottyadékából összeépített házakban éldegélhetünk majd.

A kutatók azt vizsgálják, hogyan lehet olyan mesterséges anyagokat előállítani, amelyek proteinekből és ásványi anyagokból felépülve a csont és a tojáshéj tulajdonságait hordozzák, és felválthatják a manapság használt építőanyagokat.

Az úgynevezett biomimetika lényege, hogy a természetben előforduló, “élő anyagok” mesterséges másolatait kutatja sokféle területen, ezek egyike az építőipar. A csont ugyan elsőre törékenynek hangzik, de ezért nem feltétlenül az anyag a felelős, mint inkább a porózus szerkezete, valamint az a tény, hogy milyen formába rendeződve, milyen funkciókat lát el az élőlényekben. Azonban a félig proteinből és félig ásványi anyagokból álló anyag kifejezetten erős és tartós. A tojáshéjat még inkább a törékenység fogalmával párosítjuk, pedig ez leginkább annak köszönhető, hogy a természetben nagyon vékony formában található meg, maga az anyag egyszerre ellenálló és erős.

A tudósok most arra kíváncsiak, hogy szintetikus úton előállított kollagént használhassanak az állati eredetű helyett – ez ugyanis a kötőanyag, amely a proteineket és ásványi anyagokat “összeragasztja”. Dr. Michelle Oyen, a kutatás vezetője szerint még ne ebben az évtizedben számítsunk a műcsont-házak megjelenésére, viszont itt az ideje, hogy a konzervatívnak számító építőipar elkezdjen felkészülni a hagyományostól eltérő, a mostaninál viszont jóval környezetkímélőbb anyagok megjelenésére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

NEW ORLEANS, LA - NOVEMBER 04:  Quarterback Drew Brees #9 of the New Orleans Saints celebrates  defeating the Los Angeles Rams 45-35 in the game at Mercedes-Benz Superdome on November 4, 2018 in New Orleans, Louisiana.  (Photo by Wesley Hitt/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.