Tudomány
A general view taken on August 25, 2014 shows a crater on the Yamal Peninsula, northern Siberia. Russian scientists have now discovered seven giant craters in remote Siberia, the deputy director of the Oil and Gas Research Institute of the Russian Academy of Sciences, Vasily Bogoyavlensky, told AFP on March 12, adding that the mysterious phenomenon was believed to be linked to climate change. AFP PHOTO / VASILY BOGOYAVLENSKY / AFP PHOTO / VASILY BOGOYAVLENSKY

A kílmaváltozás miatt nyílt meg a pokol jeges kapuja

24.hu
24.hu

2016. 06. 26. 09:52

A szibériai tagjában egy hatalmas, titokzatos kráter tátong. Alig negyedszázada jelent meg – látszólag minden különösebb ok nélkül.
Korábban a témában:

Nagyjából huszonöt évvel ezelőtt hirtelen egy hatalmas, furcsa kráter jelent meg a szibériai tajga fagyos földjében. A Verhojanszki-katlanban található, kilencven méter mély és 1500 méter hosszú Batagaika Kráter környékén több kisebb hasadék és víznyelő is van, valamennyi az elmúlt évtizedekben alakult ki.

Fotó: Google Maps
Fotó: Google Maps

A kráterek és hasadékok azután jelentek meg a környéken, miután az erőteljes iparosítás miatt hatalmas erdőket irtottak ki.

A Batagaika Krátert babonás félelem övezi, a helyiek csak „az alvilág kapujaként” emlegetik. Hogy honnan került oda, azt senki sem tudta – egészen addig, amíg egy kutatóexpedíció meg nem látogatta. A tudósok rájöttek, hogy a hasadék valószínűleg a klímaváltozás miatt nyílhatott meg.

A Siberian Times Julian Murtont, a Sussexi Egyetem professzorát és az expedíció vezetőjét idézve azt írta, hogy a kráter alján legalább kétszázezer éves a talaj – jó nyolcvanezer évvel öregebb, mint korábban gondolták. A kráter évente tizennyolc méterrel nő, a perem környékén gyakoriak a földcsuszamlások.

A jelenséget a jeges talaj, a permafroszt olvadása okozza, amely Murton szerint jóval gyorsabban zajlik, mint bármely hasonló geológiai folyamat az elmúlt tízezer évben.

A tudós hangsúlyozta: további kutatásokra lesz szükség, hogy a lehető legrészletesebben feltárhassák a kráter keletkezésének körülményeit. Murton és csapata permafroszt-mintákat is gyűjtött, hogy jobban megismerhessék a környeztő területek geológiai sajátosságait és történetét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.