Tudomány

Már tervezik a marsi építkezéseket

A japán űrügynökség olyan eszközöket tervez, amelyekkel űrbeli kolóniákat lehet felépíteni, akár már 14 év múlva.

Japán űrügynöksége újabb lépést tett arra, hogy a Holdon és a Marson hozhasson létre emberi tartózkodásra alkalmas létesítményeket. A hivatal bejelentette, hogy együttműködik a Kajima nevű építkezési nagyvállalattal, amely már sikeresen tesztelt önműködő, vagy távirányítható építőrendszereket. Az A4CSEL nevű megoldás lényege, hogy daruk és egyéb, építőiparban használt eszközök mozgását és funkcióit távolról vezérelhessük, például egy tabletnek adott parancsok segítségével.

Az A4CSEL segítségével irányított építkezésekre már konkrét példák is vannak, Fukuoka és Oita tartományokban ezzel a módszerrel építettek meg olyan gátakat, amelyeken sok esetben kivitelezhetetlen, vagy veszélyes lett volna a közvetlen emberi vezérlés. A mostani tervek között a rövid hatótáv mellett olyan módszerek is szerepelnek, amelyek segítségével a Holdra vagy a Marsra küldött építőgépeket a Földről lehetne távirányítani.

A Kajima további tervei között az is szerepel, hogy bizonyos szintű automatizmussal ruházza fel az építőgépeit, például annak elkerülésére, hogy az egymás mellett dolgozó daruk és anyagmozgató gépek összeütközhessenek. Mivel a Földön kívüli égitesteken nem lehet csak úgy kicserélni egy meghibásodott, vagy “balesetet szenvedett” gépet, az egyik legfontosabb szempont ezek megóvása. Emellett sokszor fordulhat elő az is, hogy valamilyen külső körülmény miatt a földi távirányítás megszakad, a gépeknek ekkor is dolgozniuk kell tovább, előre beállított instrukciók és gépi logika alapján.

japan-urbazis-02

A Kajima mellett a japán űrügynökség egy másik szakmabeli vállalat, a Taguchi Industrial segítségét is igénybe veszi, ők azon dolgoznak, hogy minél könnyebb építőberendezéseket lehessen összeállítani, ez ugyanis nagyban megkönnyítené ezek szállítását.

A Nikkei Asian Review szerint a hivatal konkrét célja az, hogy a Holdon 2030-ban, a Marson pedig 2040-ben elkezdhessék olyan kolóniák felépítését, amelyek 4-6 személyt képesek elszállásolni és ellátni. A terv egybevág más űrügynökségek (a NASA, valamint az orosz és az európai hivatalok) terveivel, amelyek szintén jelezték, hogy a Holdon és a Marson létesíthető bázisokon dolgoznak, de konkrét időpontot egyelőre csak Japánban biggyesztettek az álmok mellé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik