Tudomány

Több mint hárommilliárd évet kaphatna a Naptól az emberiség

Az emberiség még nem képes rá, hogy a Napot  – a Földhöz hasonlóan – kiszipolyozza, tönkre tegye, elpusztítsa. Majd kései utódaink talán… Ettől függetlenül létezik a Nap napja, ami földi problémákra, egészen pontosan a napenergia hasznosításának fontosságára hívja fel a figyelmet.

Forró és óriási

Bár idén június 20-án volt a nyári napforduló, de gyakran 21-ére esik, ezért ez a Nap napja. Összeszedtünk néhány érdekességet csillagunkról.

Ugye az egyértelmű, hogy az élethez szükséges energia a Napból származik. Sugárzásának tízmilliárdod része éri el a Földet, és ennek is csak a fele jut el a felszínre.

Ám ez önmagában a bolygó egészét tekintve egyetlen óra alatt annyi energiát jelent, amennyit az emberiség egy egész évi szükséglete.

Földünk ellipszis alakban kering a Nap körül, átlagosan 150 millió kilométernyi távolságban, amit a napsugarak körülbelül nyolc perc alatt tesznek meg.

Csillagunk méretre és tömegre is átlagosnak mondható a csillagok között, se nem kicsi, se nem nagy. A mi fogalmaink szerint viszont valóságos óriás. Átmérője 110-szer nagyobb a Föld átmérőjénél, tömege pedig bolygónkénak a 330 ezerszerese.

Felszínének hőmérséklete 6000 Celsius-fok körüli a forróság, a magjában elképzelhetetlenül magas, körülbelül 15 millió Celsius-fok uralkodik.

Életet ad és vesz el

Ilyenkor nyáron a hőség és az UV-sugárzás, és annak rákkeltő hatása miatt beszélünk sokat a Napról. De nélküle életben sem maradnánk. Az UV-sugarakat hullámhossz alapján három kategóriába soroljuk. Az UVA gyakorlatilag akadálytalanul jut a földfelszínre, hozzájárul a bőr öregedéséhez, a ráncok kialakulásához és daganatokat okozhat.

A bőrrák kialakulásáért leginkább az UVB felelős, napégést okoz, de segíti a bőrt a létfontosságú D-vitamin előállításában. Az UVB sugárzás nagy részér a felső légkör elnyeli. Az UVC sugárzás elpusztítaná a földi életet, de szerencsére nem ér el minket, a magaslégköri ózon kiszűri.

Ha az UV-sugárzás káros hatásait nézzük, az emberiség másfél millió életévet veszít miatta. A másik oldalról viszont 3,3 milliárdot nyerhetne, ha mértékletesen tudna “napozni”, ezáltal optimálisan részesülni a napfény áldásos hatásaiból.

A kulcsszó a D-vitamin. Miután ezt szervezetünk állítja elő az UV-sugarak hatására, az otthon-autó-munkahely-autó-otthon napi körforgás könnyen hiánybetegséghez vezet. A teljesség igénye nélkül: csontritkulás és -lágyulás, depressziós, skizofrén tünetek súlyosbodása, autoimmun és számos tüdőbetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, izomgyengeség és a rák több fajtája.

Ezek a sokszor halálos kimenetelű megbetegedések felelősek azért, hogy az emberiség összesen 3,3 milliárd életévet veszít a D-vitaminhiány miatt, mert nem éri elegendő napfény. Ha így nézzük, az UV-sugárzás sokkal inkább áldás, mint átok, persze az igazi az a bizonyos arany középút lenne, ami mind a másfél, mind a 3,3 milliárd évet nullázná…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik