Tudomány

Újra átszeli az óceánt a napelemes repülő

Mindenféle hagyományos üzemanyag nélkül átrepülni egyik kontinensről egy másikra bátor vállalkozás: a mostani utat bárki élőben követheti.

Ma reggel, közép-európai idő szerint pár perccel 8 óra után ismét útnak indult a Solar Impulse napelemes repülőgép, hogy átszelje az Atlanti-óceánt. A gép New York JFK repteréről szállt fel, célállomása a spanyolországi Sevilla. Az átkelés időtartama körülbelül 90 és 110 óra közötti időtartam lesz, de ez az időjárás függvényében változhat. Ez egyben eddig a gép leghosszabb repülőútja idén, és ezzel először kel át az Atlanti-óceánon egy olyan gép, amely nem használ fosszilis üzemanyagot, csupán a nap energiáját hasznosítja repüléskor, és nincs károsanyag kibocsátása.

Az eddigi “most itt és itt jár a repülő” jellegű hírek helyett ráadásul most sokkal könnyebb nyomon követni a történéseket, ugyanis egy külön weboldalt hoztak létre arra, hogy térképen és élő videóban is percről percre lehessen nyomon követni a Solar Impulse útját. A gép pilótája Bertrand Piccard – a weboldalon többek között azt is láthatjuk, milyen távolságot és mennyi időt repült a gép, milyen magasságban tartózkodik és milyen töltöttségűek a napelemek által táplált akkumulátorok.

A repülés célja, hogy nulla üzemanyagfogyasztás és nulla károsanyag-kibocsátás mellett tegyék meg ezt a jelentős utat, és ezzel is demonstrálják a megújuló energiák használhatóságát. Tavaly júliusban a gép 62 óra alatt sikeresen átszelte a Csendes-óceánt, leszállás nélkül tette meg több mint nyolcezer kilométeres útját a japán Nagojából Hawaiira. A gép másik pilótája, André Borschberg azzal a repüléssel megdöntötte a leszállás nélküli leghosszabb utazás rekordját.

Ajánlott videó