Tudomány

Sikeres volt az újra felhasználható rakéta útja

A mai világban már minden újrahasznosítható. Még a hordozórakéták is.

A milliárdos Jeff Bezos cége, a Blue Origin vasárnap immár negyedik alkalommal lőtte fel az újrahasználható rakétáját, és ezúttal nem volt titkolózás, sőt, az eseményt weben is követni lehetett. A New Shepard rakéta és űrkapszula a BE-3 (Blue Engine) nevű hajtóművel emelkedett, majd pedig ejtőernyővel tért vissza a talajra.

Ami azonban a legjobb az egészben, hogy a meghajtásért felelős, oxigénnel és folyékony nitrogénnel üzemeltetett rakéta is visszaérkezik, méghozzá függőleges helyzetben, ezáltal megoldható az újrafelhasználása. Az egész repülés a kilövéstől a visszaérkezésig összesen 8 percet vett igénybe, de ahogy az élő videóban látható volt, eközben bőven 200.000 láb fölé emelkedett, miközben sebessége elérte az 1600 mph-t.

Bezos erről az egészről azt írta a Twitterre, hogy “óvatos mérnöki munka és pluszban természetesen a szerencsecsizma. Sikeres küldetés”. Fontos tudni a New Shephardről, hogy nem űrbéli repülésre van tervezve, a feladata sokkal inkább az, hogy hat embert a szuborbitális térbe juttasson, amivel leginkább a magukat űrturistaként jegyezni akaró embereknek kíván megfelelni. Persze nem kevés pénzért.

A New Shephard első repülésére 2015. novemberében került sor, majd pedig újabbak jöttek januárban és áprilisban. A mostani kilövést két nappal korábbra tervezték, de egy szivárgó o-gyűrű miatt el kellett halasztaniuk a műveletet. Úgy tudni, hogy a következő kilövésre még idén sor kerül, melyben a kapszula vészhelyzeti működésének jut a főszerep.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik