Tudomány

Hihetetlen, de a macskák értik a fizikát

A macskák azért olyan ügyes vadászok, mert tudják, hogy csak az ad hangot, ami létezik. Nem érted? Olvasd el!

Mindez nem azt jelenti, hogy kennék-vágnák Newton alapvetéseit, vagy éppen értenék a Bernoulli-törvényt, de igenis vannak a fizikának olyan szegmensei, amivel tisztában vannak, és erről a Kyoto University szakemberei írtak az Animal Cognition nevű szaklapban, ami egyébként innen akár le is tölthető.

Habár a macskák nem kenik csípőből az energiamegmaradás törvényét, és alighanem Einstein neve sem mond nekik semmit, azzal viszont eléggé tisztában vannak, hogy a természetben vannak okok és okozatok, amit maga a kutatás is alátámaszt. Alapvetően arról van szó, hogy házi kedvenceink képesek megérteni a kölcsönhatásokat, és ez az, amiért igen ügyesen képesek vadászni. “Ezt a tanulmányt úgy lehet tekinteni, mint bizonyítékot arra, hogy a macskák kezdetleges módon értik a fizikát”, olvasható az anyagban, ami igyekszik azt is tisztázni, hogy a tudósok nem találtak olyan kutatási eredményeket, melyek arra utalnának, hogy a témával korábban foglalkozott volna valaki.

playing cat

A 30 macska bevonásával végzett kísérlet meglehetősen furának tűnhet, hiszen az történt, hogy a szakemberek a cicák előtt egy dobozt rázogattak, amiben vagy volt valami, vagy nem. Ennek megfelelően a rázogatásra vagy jött belőle hang, vagy nem, illetve vagy kiesett belőle valami, vagy nem. A jegyzetek szerint mindezt a négylábúak meglehetősen egykedvűen szemlélték, de ez nem volt elég a tudós elméknek, így raktak egy csavart a dologba. Azt csinálták ugyanis, hogy üres dobozt ráztak, de mégis olyan hangot játszottak mellé, mintha lenne benne valami, illetve megoldották, hogy ne hallatsszon semmi, de mégis legyen benne valami.

Az első tapasztalatok azok voltak, hogy a macskák bámulták a dobozokat, és ebből arra következtetnek a szakemberek, hogy a rejtett tárgy mibenlétén töprengtek (már amikor zörgött a doboz), amiből megállapítható, hogy a cicák tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy csak az ad hangot, ami létezik. Ergo ha egy dobozból hang jön, akkor abban van valami, vagyis a hangot egy tárgy okozza. Ám amikor a dobozból úgy esett ki egy tárgy, hogy előtte nem jött hang a rázogatásra, a jószágok egészen elcsodálkoztak, hiszen nem értették, hogy milyen boszorkányság folytán történhetett mindez, hiszen anélkül gurult ki valami, hogy hangja lett volna. Mindez a kutatók szerint elégséges bizonyítéka annak, hogy a háziállat érti a fizika ezen részét. Ámen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik