Tudomány

Orlando előtt: Az USA történetének legkegyetlenebb mészárlásai

Vasárnap hajnalban egy magányos fegyveres ötven embert ölt meg egy orlandói melegbárban. Sajnos nem ez volt az első komoly áldozatokat követelő vérengzés az Egyesült Államokban.

A vasárnap hajnalban történt orlandói tömegmészárlásnak ötven halálos áldozata és 53 sebesültje van: ez az Egyesült Államok történetének eddigi legtöbb halálos áldozatot követelő lövöldözése. A gyilkos egy népszerű melegbárban nyitott tüzet a szórakozókra. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára, de egyelőre még nem tudni, hogy a merénylő valóban kapcsolatban állt-e a terrorszervezettel. Barack Obama hivatalosan is bejelentette, hogy terrortámadás történt.

Sajnos, nem ez volt az első súlyos, több tucat ember életét követelő támadás az Egyeslt Államokban. Összeállításunkban sorra vesszük az elmúlt évek legvéresebb ámokfutásait.

2007. április 16, Blacksburg, Virginia – 32 áldozat

Fotó: AFP/Jared Soares
A gyászolók virágai a virginiai mészárlás ötödik évfordulóján (Fotó: AFP/Jared Soares)

2007 áprilisában egy dél-koreai diák, Cso Szjunghuj (Cho Seung-Hui) 27 diákot és öt tanárt ölt meg a Virginiai Egyetemen, majd magával is végzett. A támadás világszerte hatalmas visszhangot keltett; sokan az amerikai fegyvertartási szabályok szigorítását követelték.

2012. december 14, Newtown, Conncticut – 27 áldozat

Fotó: Getty Images/Scott Olson
A Sandy Hook általános iskolában történt vérengzés két áldozatának szülei egy, a fegyvertartás szigorításáért rendezett megmozduláson (Fotó: Getty Images/Scott Olson)

2012 decemberében a húszéves Adam Lanza megölte az édesanyját, majd besétált a newtoni Sandy Hook általános iskolába, ahol húsz diákkal és az iskola hat dolgozójával végzett. Az áldozatok többsége 5-10 év közötti gyerek volt. Az eset mindössze három nappal azután történt, hogy egy portlandi bevásárlóközpontban három embert lőtt le egy ámokfutó.

1991. október 16, Killeen, Texas – 23 áldozat

A kileeni mészárlást a 35 éves George Hennard követte el. A férfi furgonjával áttörte egy kávézó falát, majd tüzet nyitott a vendégekre. Huszonhárom embert ölt meg, mielőtt maga ellen fordította volna a fegyverét.

1984. július 18, San Ysidro, Kalifornia – 21 áldozat

1984 júniusában a 41 éves James Huberty egy San Ysidro-i McDonaldsban rendezett vérfürdőt. A volt biztonsági őr 21 emberrel végzett, áldozatai között több gyerek is volt. Hubertyt a helyi rendőrség egyik mesterlövésze tette ártalmatlanná.

1966. augusztus 1, Austin, Texas – 16 áldozat

1966 augusztusában Charles Joseph Whitman volt tengerészgyalogos, a Texasi Egyetem hallgatója otthonában megölte az édesanyját és a feleségét, majd őrült ámokfutásba kezdett az egyetem kampuszán. A szerettein kívül még 14 emberrel végzett, harminckettőt pedig megsebesített.

2015. december 2, San Bernardino, Kalifornia – 14 áldozat

Fotó: Gina Ferazzi/Los Angeles Times
Fegyveres rendőrök biztosítják a San Bernardino-i vérengzés helyszínét (Fotó: Gina Ferazzi/Los Angeles Times)

2015. decemberében egy házaspár rendezett vérfürdőt vérfürdőt a kaliforniai San Bernardinóban. Syed Rizwan Farook és Tashfeen Malik 14 embert ölt meg egy, az Inland Regional Centerben rendezett céges karácsonyi partin. A hatóságok később szélsőségesek által elkövetett terrortámadásnak nyilvánították a támadást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik