Tudomány

Ha másért nem, ezért megéri videojátékok helyett könyveket tartani otthon

Olvasas(960x640).jpg (Array)
Olvasas(960x640).jpg (Array)
Egy új kutatás szerint ha könyvek között nő fel a gyerek, magasabb lesz a jövedelme felnőttként.

Az Economic Journal című szaklapban közzétett tanulmány készítői majdnem 6 ezer, 60-96 éves férfi adatait elemezték. Eredetileg arra kerestek választ, hogyan befolyásolja a kötelező oktatásban eltöltött egy-egy plusz év a későbbi fizetést.

Az összes vizsgált országban meghosszabbították vagy megrövidítették a kötelező iskolai oktatás idejét 1940 és 1960 között. A kutatók

  • a befejezett tanítási évek számáról,
  • a tízévesen a szülői házban rendelkezésre álló könyvek számáról,
  • az alany származási helyéről, valamint
  • a későbbi, munkával töltött évek jövedelméről

gyűjtöttek adatokat.

Egy plusz iskolai év átlagosan kilenc százalékos jövedelemnövekedést jelentett az egész karrier folyamán, viszont meglepte a kutatókat egy “mellékeredmény”:

ha tízévesen tíznél több könyv volt a szülői házban – a tankönyveket nem számolták bele -, akkor a gyerekek jövedelmi előnye felnőttként több mint duplájára nőtt.
Nem befolyásolta az eredményt, hogy volt-e például folyó víz a szülői házban, de az sem, hogy 25, 50 vagy száz könyv állt a polcokon.

Azt sem vizsgálták, hogy elolvasták-e azokat a könyveket, és arról sem számoltak be a kutatók, hogy a könyvek száma és a későbbi jövedelem között van-e kapcsolat.

A kutatók kérdésesnek tartják, vajon az internet korában érvényes-e az összefüggés a könyvek száma és a jövő generációinak jövedelme között.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik