Tudomány

Tizennyolc aligátort engedtek a Jangce folyóba, remélhetőleg szaporodni fognak

aligátor (Array)
aligátor (Array)
Tizennyolc fogságban született és nevelkedett kínai aligátor kezdhet új életet természetes környezetében, a Jangce folyóban - adta hírül a kelet-kínai Anhuj tartományi alligátortenyésztő központ.

Ez volt az eddigi legnagyobb létszámú aligátorcsoport, amelyet szabadon engedtek. Azt szeretnék elérni, hogy a veszélyeztetett hüllő természetes közegében szaporodjon.
Az elengedett állatok közül 13 nőstény és öt hím volt – közölte Vu Zsung, az aligátorok országos természetvédelmi területének szakembere. Elmondta, hogy az összes állatot vér- és DNS-vizsgálatnak vetették alá, hogy megbizonyosodjanak arról, életképesek, erősek és nem áll fenn a beltenyészet veszélye.Mindegyikük kapott egy elektronikus chipet is, amely azonosításukat és nyomon követésüket szolgálja.

Az anhuji Jangce aligátortenyésztő központ 2003-ban kezdte meg az állatok visszaengedését. Eddig összesen 96-ot bocsátottak útjára.  A tapasztalatok azt mutatják, hogy jól alkalmazkodtak a környezetükhöz, 2008 óta szaporodásnak indultak. Tavaly 158 tojást raktak, 80-ból kelt ki utód. A Jangce középső és alsó folyásán élő kínai aligátorok (Alligator sinensis) elsősorban élőhelyük fogyatkozása és az emberi tevékenység miatt váltak veszélyeztetetté, 1972-ben kerültek fel a védett állatok listájára Kínában. Jelenleg körülbelül 150 olyan példány él, mely szabadon született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik