Tudomány
(160522) -- HARBIN, May 22, 2016 (Xinhua) -- Children look at a robot hand at the 16th Harbin International Equipment Manufacturing Exposition held in Harbin, capital of northeast China's Heilongjiang Province, May 22, 2016. (Xinhua/Wang Song) (wyl)

Most már tényleg retteghetünk a Skynettől

24.hu
24.hu

2016. 05. 29. 21:22

Német kutatók olyan „mesterséges idegrendszer” kifejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé tenné, hogy a robotok is megtanulják, mi a fájdalom és hogyan reagáljanak rá.
Német kutatók olyan mesterséges idegrendszer kifejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé tenné, hogy a robotok is érezzenek fájdalmat. Úgy látják, hogy ez elkerülhető lehet, hogy tönkremenjenek a robotok, ráadásul a velük együtt dolgozó emberek munkáját is biztonságosabbá tehetik.
Korábban a témában:

A Gizmodo híre szerint német kutatók olyan „mesterséges idegrendszer” kifejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé tenné, hogy a robotok is megtanulják, mi a fájdalom és hogyan reagáljanak rá.

A németek fejlesztése első blikkre elég öncélúnak tűnhet.

Elvégre a gépembereket elsősorban azért építjük, hogy megoldják helyettünk a veszélyes, sokszor komoly sérülésekkel fenyegető helyzeteket. Mi értelme van, hogy megismerjék a fájdalmat, ami visszatarthatja őket a kockázatos feladatok elvégzésértől?

A hannoveri Leibniz Egyetem kutatói szerint nagyon is sok. A fájdalom révén elkerülhető lehet, hogy tönkremenjenek a robotok, ráadásul a velük együtt dolgozó emberek munkáját is biztonságosabbá tehetik.

A fájdalom egy önvédelmi rendszer része. Segít elkerülni azokat a dolgokat és helyzeteket, amelyek komolyan árthatnak nekünk

magyarázta Johannes Kuehn, a Leibnicz kutatója a Spectrum IEEE-nek nyilatkozva.

Sami Haddadin professzor, az ember-robot interakció közismert szakértője szerint az, ha a gépek érzékelik, hogy megsérülnek, a baleseteket is elkerülhetővé teheti.

Fontos, hogy egy robot képes legyen detektálni és értékelni egy előre nem látható fizikai állapotot vagy zavart, illetve felmérni, hogy az milyen kárt tehet benne, és megtenni a megfelelő ellenintézkedéseket

– írta közös tanulmányában Haddadin és Kuehn.

Az IEEE Spectrum egy videót is megosztott a YouTube-on, amelyben egy BioTac taktilis érzékelővel felszerelt robotkarral kísérleteznek. A szenzor képes érzékelni a fizikai behatásokat és a hőmérséklet-változást, a kar pedig a „fájdalom” mértékétől függően reagál ezekre az ingerekre.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.