Tudomány

A világ legnagyobb napernyőjét építik meg Mekkában

Óriási napernyőt fejlesztett ki a mekkai nagymecset udvara fölé a zarándokok védelmére osztrák kutatók támogatásával egy német cég.

A Liebherr Ehingen egy 600 tonnás ernyővel védené az erős naptól a zarándokokat. A cég szakértői új koncepciót dolgoztak ki arra, hogyan lehet a szerkezet hat teleszkópkarját kenőanyag nélkül kiterjeszteni. Az ernyőt jelenleg építik.

Az éves mekkai zarándoklat idején a jelenleg átalakítás alatt álló mecsethez több százezren zarándokolnak el, gyakran szélsőségesen nagy melegben.

A harminc méter magasban lévő, 53 méter fesztávolságú ernyő jelentősen kimagaslik majd a jelenlegi árnyékolók közül és 2400 négyzetméternyi területet fed le.

Világszerte ez lesz a legnagyobb ilyen ernyő

– mondta Alexander Diem, az ausztriai Dornbirnben lévő V-Research kutatóintézet munkatársa, aki kollégáival részt vett az ernyőszerkezet kidolgozásában.

Az összecsukható óriás napernyő árnyékot adó membránját nyolc kihajtható teleszkópkar feszíti ki. A szakértőknek arra kellett megoldást találniuk, hogy a karok alatt kifeszített szövetet ne koszolja össze kenőanyag.

A kutatók abból indultak ki, hogy a súrlódásmentes üzemelésre kell megoldást keresni. A projekt során elemezték a súrlódás és a kopás szempontjából fontos körülményeket, például a terhelést, a hőmérsékletet és a homok hatását. Ennek eredményeképpen találták meg a megfelelő alapanyag és rétegezés párosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik