Tudomány

Gyémánt, vagy hidraulikus prés: melyik az erősebb?

A Youtube egyik legmókásabb csatornája a Hydraulic Press Channel, magyarul Hidraulikus Prés Csatorna. Nem csak azért, mert az a lényege, hogy a világ legkülönbözőbb dolgait lapítják szét hidraulikus préssel (gyümölcsöktől, a LEGO figurákon át, a hidraulikus présekig!), hanem azért is, mert a videók készítőjének beszéli a világ legviccesebb akcentusával az angol nyelvet. Ja, és a videók végén mindig van egy szupervicces extralapítás! Nem véletlen, hogy a Finnországból működtetett csatornának hihetetlenül rövid idő, bő hét hónap elég volt ahhoz, hogy elérje az egymilliós követőszámot.

A Hydraulic Press Channel egyik legfrissebb videójából kiderül, hogy egy gyémánt mennyire örök. Annyit árulunk el előre, hogy kicsit rossz lesz nézni, ha közben belegondolnak, hogy egy 1,2 karátos, 4000 dollárt (több mint 1,1 millió forintot) érő drágakő van a prés alatt.

Ennyi? Biztos, hogy nem egy üvegdarab volt az? Biztos. A gyémántok híres keménysége, valójában arra vonatkozik, hogy szinte lehetetlen megkarcolni a felületüket, nem arra, hogy a mechanikai nyomással szemben ellenállóak.

(IFLS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik