Tudomány

Mandela: végre szabadok vagyunk!

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2016. 05. 12. 16:00

Nagy emberek nagy szavai történelmi mérföldkövek, és kortól függetlenül képesek lelket önteni az emberbe. Mint Nelson Mandela beszéde pártja választási győzelme után 1994 májusában.
Korábban a témában:

Nelson Rolihlahla Mandela a dél-afrikai thembu törzs vezetőjének fiaként született 1918-ban, középső neve anyanyelvén annyit tesz: aki bajba sodorja magát. És a név kötelez. Nyugatias nevelésben részesült, de az egyetemről a második évben kizárták, mert diáktüntetéseken vett részt. Nem akart hazamenni, mert esze ágában sem volt feleségül venni a számára kiszemelt hölgyet, inkább Johannesburgba, ahol az Alexandria nevű feketenegyedben telepedett le.

Napról-napra saját bőrén érezte a faji megkülönböztetés, elkülönítés megalázó megnyilvánulásait – ennek hatására lépett be 194-ban az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) soraiba. A Nemzeti Párt ’48-as választási győzelmével a fajüldözés még komolyabb méreteket öltött, amit Mandela nem hagyott válasz nélkül.

Szabotázsakciók, 26 év börtön

Közben elvégezte a jogi egyetemet, és 1952-ben megnyitotta az ország első “fekete” ügyvédi irodáját, az apartheid elleni tevékenysége miatt pedig négy évvel később hazaárulás vádjával bíróság elé állították.

Miután egy tüntetésen a rendőrség megölt 69 feketét, Mandela “válaszul” megalakította a Nemzet dárdája nevű szervezetet, ami valójában az ANC félkatonai szervezeteként működött. zabotázsakciókat és kisebb – emberéletet nem követelő – robbantásos merényleteket hajtottak végre, amiért viszont már nagyon komoly bajba került.

Korábban öt évet ült börtönben egy sztrájk vezetéséért és az ország engedély nélküli elhagyásáért, a rivoniai perben pedig életfogytiglanra ítélték.

Ebből 26 évet töltött le, 1990-es szabadulása után az ekkor már legálisan működő ANC vezetője lett. Rögvest tárgyalásokat kezdett Frederik Willem de Klerk elnökkel, akivel 1993-ban megosztott Nobel-békedíjat kapott. Az 1994-ben megtartott első szabad dél-afrikai választáson pedig pártja győzelmet aratott, Mandela pedig az ország elnöke lett 1995-ös visszavonulásáig.

A szellem diadala

A választás napján, 1994. május 2-án beszédet mondott.

Dél-Afrika népének és mindazoknak, akik ránk figyelnek most szerte a világon, azt üzenem: ez az este az emberi szellem diadala. […] Ez az egyik legfontosabb pillanat országunk életében. Büszkeséggel és örömmel eltelve állok most előttetek: büszke vagyok hazám egyszerű embereire […] és örülök, hogy hangosan kikiálthatjuk a háztetőkről: végre szabadok vagyunk!

– idézi Mandelát a Natonal Geographic Világrengető beszédek, melyek megváltoztatták a világot című könyve.

Ezután a politikus ígéretet tett, hogy minden erejével szolgálni fogja a most kapott bizalmat, és köszönetet mondott Dél-Afrika legnagyobb vezetőinek. Kijelentette, pártja vezetősége már másnap megkezdi a munkát, és erre kér minden dél-afrikait.

A választás nyugodt és toleráns légköre már megmutatta, milyen Dél-Afrikát kell nekünk megteremtenünk. Ez legyen a jövő hangulata is! Lehetnek közöttünk kulturális és faji különbségek, de egy nép vagyunk, és egy a sorsunk, akármilyen eltérő hagyományokkal rendelkezünk is!

Baráti jobbot nyújtott az ország összes pártjának, akikkel együtt kíván munkálkodni a problémák megoldásán. Végezetül:

Elérkezett az örvendezés ideje: most mindnyájan együtt ünnepelhetjük a demokrácia születését. […] Mutassuk meg, hogy népünk kész a vállára venni az önkormányzás terheit!

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.