Tudomány

A Vasember jelmeztervezője tervezi a SpaceX űrruháit

Elon Musk olyan szkafandert akart, ami amellett, hogy megbízhatóan működik, jól is néz ki.

A Gizmodo híre szerint egy legendás hollywoodi jelmeztervezőt bízott meg a SpaceX az űrruhái megtervezésével. Jose Fernandez olyan filmek kosztümjeit jegyzi, mint a Batman Superman ellen, a Feledés, a Tron: Örökség, a Bosszúállók, a Vasember és a Jupiter felemelkedése. Egyszóval, nagy gyakorlata van a praktikus és menő öltözetek tervezésében.

Márpedig Elon Musknak legalább annyira fontos, hogy a szkafandereik jól nézzenek ki, mint az, hogy az űr szélsőséges körülményei között is megvédjék a viselőiket. A SpaceX alapítója azt ígérte, még az idén bemutatják majd a ruhákat. „A használhatóság mellett a formatervre is nagy hangsúlyt fektetünk. Fontos, hogy úgy nézzen ki, mint egy 21. századi űrruha és jól működjön” – mondta korábban.

Fernandezt több jelentkező közül választották ki, a pályázóknak két hét alatt kellett megtervezniük egy komplett felszerelést. „Mondtam nekik, hogy ennyi idő alatt nem tudok megtervezni egy teljes űrruhát, legfeljebb egy sisakkal készülhetek el – mondta a Bleepnek. – Négy másik cég is versenyben volt, de végül csak az én sisakom tetszett neki (Musknak, a szerk.). Összesen hat hónapot töltöttünk a ruha végső verziójának megtervezésével.”

A hírek szerint a SpaceX űrruháját egy-két hónapon belül bemutathatják. Kíváncsian várjuk, milyen lett. (És hogy került-e bele mini rakétavető.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik