Tudomány

A tudomány kijelentette, hogy csak 5 legjobb barátod lehet

Dévai László
Dévai László

ÚJSÁGÍRÓ. 2016. 05. 05. 11:23

Hány ismerősöd van a Facebookon? Ha őszinte akarsz lenni magaddal, akkor azt kéne válaszolnod, hogy túlontúl sok. Nyilván te is érzed, hogy nincs elég időd minden ismerősre, de az igazi ok, amiért nem tudsz a volt sulitársakkal és azzal a másod unokatesóddal foglalkozni, akivel 3 éve egy egész nyarat áthorgásztatok a Balatonon, az a túl kicsi agyad. Ezt állítja Robin Dunbar, antropológus professzor, akinek a kutatását nemrég közölte az amerikai MIT, azaz a Massachusettsi Műszaki Egyetem.

MySpaced

A tanulmány lényege leegyszerűsítve az, hogy minden faj csak annyi társas kapcsolatot tud kezelni, amennyit az agyának a mérete lehetővé tesz. A kapcsolatok folyamatos szinten tartásához ugyanis neurologikus kapacitásra van szükség. A fajok közül az emberi agy ugyan egyedülállóan nagy és komplex, de még az ő teljesítményének is vannak határai. Ahhoz, hogy egy kapcsolat egészséges, dinamikus és fejlődőképes lehessen, folyamatosan szinten kell tartani, aminek azaz egyik alapkövetelménye, hogy legyenek rendszeresen jelentéssel teli pillanatok, mindegy, hogy telefonbeszélgetésről, sörözésről, vagy egy közösen megoldott nehéz hétköznapi szituációról van szó.

Workaholics

A kutatás módszertana szerint, egy meg nem nevezett ország 35 millió lakosának, mintegy 6 milliárd telefonbeszélgetését vizsgálták. A mintából csak és kizárólag a személyes hívásokat vették figyelembe és az is számított, hogy egy “pár” két tagja egyforma rendszerességgel hívja-e egymást, tehát az egyoldalú kapcsolatok nem nyomtak annyit a latba. Az így szerzett adatokból derült ki, hogy a legbelső körhöz, vagyis a közeli barát kategóriába 5 ember tartozhat, aztán ezt követik különböző lazább kapcsolatok, nagyjából 10 fő, 35 ember ilyen-olyan felszínes kontaktként van jelen az életünkben, a legtávolabbi emberek pedig 100-an vannak, nekik épp csak a nevüket ismerjük, vagy azt, hol dolgoznak.

A felmérés szerint tehát mindenki hozzávetőleg 150 emberrel tud úgy kapcsolatban lenni, hogy nagyjából tudja is, hogy kiről van szó, mit csinál az illető, esetleg van vele legalább 1-2 közös emlék is. Így ha valaki legközelebb rád förmed az utcán, vagy a chaten, hogy “Hé, már meg ismersz? Mióta nem beszéltünk!”, akkor nyugodtan mond meg neki, hogy bocsi, túl kicsi az agyam.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.