Tudomány

Élőben téptek szét a fészkükben a sasok egy macskát

Valakinek a házi kedvence volt a menü a szárnyasoknál.

Az ASWP (Audubon Society of Western Pennsylvania) környezetvédelmi társaság számára kiemelten fontosak a fehérfejű rétisasok. Olyannyira, hogy oldalukon külön élő közvetítéssel is foglalkoznak: egy webkamera segítségével mutatják be, mi zajlik egy sasfészekben. Pár nappal ezelőtt azonban a nézők különös jelenetnek lehettek tanúi.

A felvételen az látható, hogy a sasfiókák számára az egyik szülő egy macskát hoz ebédre. A kismadarak nem restek, jóízűen el is fogyasztják a házi kedvencet a kifejlett sasok segítségével.

Jim Bonner, az ASWP ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy a macska már halott volt, mikor a fészekbe került. A szakember szerint elképzelhető, hogy a sasok nem levadászták az állatot, hanem már eleve holtan találtak rá.

Bonner hozzátette, hogy a macskaevést nem szabad elítélni. Az állatok élelemválasztása természetes folyamat, így erkölcsi ítélete felesleges hozni.

A fehérfejű rétisas régen igen elterjedt volt Észak-Amerikában. Mára az ember terjeszkedése miatt számuk jelentősen lecsökkent, ezért az utóbbi időben több programot is elindítottak a madarak védelmében. A páratlan külsejű, 168–244 centiméter szárnyfesztávolságú sas nem véletlenül vált az Egyesült Államok nemzeti jelképévé.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik