Tudomány

Új megfigyelőműholdat bocsátott fel az Európai Űrügynökség

24.hu
24.hu

2016. 04. 26. 16:43

Jéghegyeket és olajmezőket vizsgálnak vele az űrből.

A jéghegyek és olajmezők megfigyelése lesz a feladata az Európai Űrügynökség hétfőn este felbocsátott, Sentinel-1b nevű műholdjának. Az űreszközt egy Szojuz hordozórakétával juttatták fel az űrbe, a Francia Guyana-i Kourouból.

A rakétát harmadik próbálkozásra tudták elindítani – először az erős szél, majd technikai problémák akadályozták a kilövést. A műhold fél órával a felbocsátás után föld körüli pályára állt, de két-három hétig tart még, amíg eléri a közel 700 kilométeres magasságot, ekkor vehetik használatba.

A Sentinel-1b ikerműholdként egészíti ki a Sentinel-1a-t – ugyanazon a pályán, egymással 180 fokos szöget bezárva keringenek, így hatnaponta képesek a teljes földfelszín feltérképezésére. Az információkat lézeres kommunikációs rendszerrel juttatják el a Földre.

A műholdat a Copernicus-program keretében bocsátották fel. A Sentinel-1 műholdak elsődleges feladata, hogy a hajóknak jelentse, ha jég képződött a tengereken. A Sentinel-2a a nagyvárosok terjeszkedését, természeti katasztrófákat, például földrengések következményeit, valamint a mezőgazdasági területek állapotát figyeli. A Sentinel-3a a tengerek áramlásáról és a tengerszint emelkedéséről nyújt információkat, neki jövőre lesz egy párja is, a felépítésében azonos Sentinel-3b.

A Copernicus-program döntéshozóknak, intézményeknek, kutatóknak, mezőgazdasági szakértőknek, de magánembereknek is nyújt adatszolgáltatást, jelenleg 36 ezer regisztrált felhasználója van a rendszernek. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.