Tudomány

Baktériumokkal fest az amerikai művész

Az orvosi illusztrátor Sarah Berman elképesztő műalkotásokat készít baktériumok felhasználásával.

Sarah Berman a New York-i Parsons School of Design bioművész hallgatója volt, amikor először hallott a fluoreszkáló fehérjékről. Ezek genetikai módosításakor az egyes baktériumok más-más színben ragyognak ultraibolya fényben. A jelenségből ihletet merítve a nő úgy döntött, létrehozza saját baktériumait, hogy műalkotást alkosson belőlük.

Berman festményei a Brooklynban található Genspace biológiai laborjában készültek. A művész fluoreszkáló fehérjéket kódoló DNS-t illesztett az E. coli egy nem fertőző törzsébe. Azt tapasztalta, hogy a módszerrel különböző színárnyalatú baktériumok állíthatók elő.

Négy hónapig tartó kísérletezés után Berman palettáján a zöld, vörös, sárga és cián színeket tartalmazta. A mintákat ezután nagy műanyag lemezekre vitte fel, ahol az emberi szervezet endokrin rendszerét ábrázolta velük – azaz azt a szerkezetet, amely az életműködést szabályzó hormonok véráramba kerüléséért felelős.

Sarah Berman\Csecsemőmirigy
Sarah Berman\Csecsemőmirigy
Sarah Berman\Hasnyálmyirigy
Sarah Berman\Hasnyálmirigy
Sarah Berman\Tobozmirigy és agyalapi mirigy
Sarah Berman\Tobozmirigy és agyalapi mirigy

A valódi festményekkel ellentétben azonban Berman alkotásai kevésbé maradandóak: ha a baktériumok kikerülnek a Petri-csészéből, rövid időn belül elhalnak – és ezzel a műalkotások is eltűnnek.

Még szerencse, hogy Berman rögzítette és közzé is tette alkotásait saját oldalán.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik