Tudomány

Nagyon kígyó ez az új tengeri robot

Az angol "eel”, azaz angolna szóra utal az Eelume-nak nevezett szerkezet. A külsejében leginkább hal és kígyó keverékének látszó robotot azért fejlesztették ki, hogy a jövőben a segítségével tartsák karban a tenger- és óceánfenéken használt felszereléseket.

Az Eelume igazi forradalom lehet a tengeri robotok világában. A gép kialakítása miatt olyan szűkebb helyekre is eljuthat, ahova más egységek képtelenek. A szerkezet igen rugalmas és hosszú, ráadásul a végén található karok is igen erősek. A vízben történő haladását két dolog is segíti: egyrészt az angolnákéhoz hasonló úszómozgása, másrészt a farkába szerelt propellerek.

A robot igen sokféle funkciót képes ellátni: alkalmas más egységek megtisztítására, szelepek megnyitására, illetve alkatrészek felhelyezésére.

Bár a prototípushoz jelenleg még tartozik egy tápkábel, a jövő Eelume-jai már vezeték nélkül is képesek lesznek ellátni feladatukat. A tervek szerint a jármű felszíni hajókapcsolat nélkül is működőképes lesz, ezzel tovább növelve a szerkezet mozgékonyságát.

Az Eelume erőssége az egyedi formája mellett az ára. A többi, hasonló munkához használt szerkezetek előállítása jóval költségesebb, ráadásul méreteik miatt a szállításuk és a mozgásuk is nehézkesebb.

A robot megalkotásában olyan szervezetek vettek részt, mint a norvég olajvállalat, a Statoil, a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem, illetve a tengeri navigációra, kommunikációra és helymeghatározásra specializálódott Kongsberg Maritime.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik