Tudomány

A férfiak évszázadokon át egyedivé tett pénzérméket adtak szerelmük zálogául

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 04. 11. 12:06

Az SMS-ek, közös fotók és ékszerek helyett az elmúlt évszázadok szerelmes férfija inkább egy pénzérmét csiszolt egyedivé, mielőtt több hónapra kihajózott, vagy háborúba indult volna. A XV. század óta dívó szokás csúcsát a XIX. században érte el, mikor Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat egyszerűen letaglózta a szerelemérme-láz.

Az 1500-as évek Franciaországában hasonlóakat ajándékoztak egy házasságkötéskor, míg Angliában szerencsehozó kabalákként terjedtek.

Két francia házasságkötési érme (treizain) a XVI. századból, mindkettőn a pár két tagját jelentő, összenövő szívekkel:

Egy brit félpennys, melynek csiszolt oldala James Bell 1795. március 1-i megszületéséről ad hírt:

A XVIII. században a néhány évre (az akkor még börtönszigetként működő) Ausztráliába száműzött britek is hasonlóakat ajándékoztak a szigetországban maradt feleségüknek, vagy szerelmüknek – rajta a When this you see, remember me”, azaz a “Mikor ezt látod, emlékezz rám” felirattal.

A legegyszerűbben a réz pennyket lehetett átalakítani, hiszen a vörösréz puhasága miatt akár egy élesebb tűvel is megmunkálható volt, így ezekből maradt fenn a legtöbb.

A szokás az Egyesült Államokban az európai előzményektől függetlenül alakult ki: az amerikai polgárháború (1861-1865) során a katonák felismerték, hogy a zsebükben hordott aprópénzt igen nehezen tudnák elkölteni az ellenséges területeken, így inkább másként hasznosították: ha leesett egy gomb a kabátjukról, két lyukat fúrtak az érmékbe, és azzal helyettesítették.

Mások mintegy dögcédulaként használták, de persze előfordult, hogy valaki romantikus ajándékként küldte haza.

Ritkán tüntettek fel teljes nevet az érméken, így a rockville-i Annie S. Thompson nevét hordó érme (balra) igazi ritkaság (művészi megmunkálása pedig még inkább azzá teszi), az R.M.P és L. C. P ötvenedik házassági évfordulójára emlékező darab pedig még inkább, hiszen egy aranydollárosra készült:

Az 1870-es évekre aztán egy egész iparágat húztak fel a szerelemérmék köré: a magasnyomtatás megjelenésével a régi technológiák a háttérbe szorultak, de művelőik nem adták fel, így szerelmes férfiak számára korábban sosem látott minőségű és szépségű érméket készítettek:

A fényképezés elterjedésével persze ez a szokás is kezdet a feledésbe merülni, de a medaillonok megjelenésével, valamint az első és a második világháború folyamán még fellángolt a kereslet, de a modern technikák a XX. század derekára teljesen megölték ezt az évszázadokon át tartó, kétségkívül romantikus szokást. Az érmék néhány évvel ezelőttig még hibás terméknek számítottak a numizmatikai vásárokon, értékük pedig igen csekély volt, de már ennek is komoly gyűjtői köre alakult ki, így az árak az egekbe szöktek.

Fotók és információk: Collectors Weekly
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.