Tudomány

Élet is lehet a extrém sótartalmú óceánokkal fedett bolygókon

Képzeljünk el egy Földhöz hasonló világot, amely csak óceánjainak sótartalmában különbözik. Ez a kis változás az egész égitestre hatással lenne: a sarkkörök felmelegednének, míg az Egyenlítő lehűlne.

Egy új tanulmány szerint könnyen elképzelhető, hogy léteznek efféle bolygók, melyek szinte csak óceánjaik áramlásában különböznek a Földtől. Itt, a mi világunkban a tengerek és az óceánok egyfajta futószalagon áramolnak, melynek mozgatója a hőmérséklet és a sótartalom. Ez a két tényező jelentősen befolyásolja a víz sűrűségét.

A földi meleg áramlatok, mint amilyen a Golf-áramlat is, az Északi-sarknál lehűlnek, és lejjebb merülnek a vízben. A lehűlt sós víz így áramlik dél felé, ahol végül a felszínre kerül és felmelegszik, így indítva újra a folyamatot.

A kutatók szerint a sótartalom és a hőmérséklet változása komoly hatással lehet az éghajlatra. Eszerint könnyen elképzelhető, hogy egy óceánnal rendelkező exobolygón a Földhöz képest egészen más lehet az északi, az egyenlítői és a déli klíma. Ez a jelenség extrém magas és extrém alacsony sótartalom esetén is igaz lehet.

Ez azt is jelentheti, hogy a csillagászoknak ezután olyan bolygókat is meg kell alaposabban vizsgálnia, melyekről korábban nem hitték, hogy lakható lehet. A kutatás alapján attól, hogy egy bolygónak nem hideg a sarkköre, még könnyen elképzelhető, hogy van rajta víz. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy szükségszerűen létezik ilyen égitest, a lehetőség azonban nyitva áll.

A bolygóknak még számtalan tulajdonsága lehet, amelyek miatt különbözhetnek a Földtől. Hogy csak az áramlásnál maradjunk, a gravitáció és a közeli égitestek vonzása az ár-apályra lehet nagy hatással.

A kutatás ennek ellenére újabb fontos lépés lehet afelé, hogy megtudjuk, milyen helyet kell keresnünk ahhoz, hogy a földihez hasonló életre bukkanhassunk egy másik világban.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik