Tudomány

Boldogtalan a magyar ifjúság – lesújtó kutatás

diakok-fiatalok(210x140)(1).jpg (diákok, )
diakok-fiatalok(210x140)(1).jpg (diákok, )
Vállalkozók lennének, politikusok nem. A munkahelyet, az egészségügyet, az oktatást fontosabbnak tartják, mint az ország védelmét.

A Magyar Nemzetben közölt ifjúságkutatást a brüsszeli Foundation for European Progressive Studies (FEPS) és az amerikai Global Progress indította el az AudienceNet közvélemény-kutató segítségével. A magyar, osztrák, lengyel és bolgár eredményeket elemezve a Policy Solutions arra jutott, hogy míg Lengyelországban, Ausztriában és Bulgáriában tízből kilenc fiatal volt elégedett az életével, Magyarországon csak hat. Háromszor több magyar fiatal elégedetlen életével, mint Lengyelországban és Bulgáriában és ötször annyi, mint Ausztriában.

Ez a korosodással romlik. Míg a másik három országban nem volt érdemi különbség a 24 év felettiek és alattiak közt, a 25 év feletti magyarok boldogságérzete 15 százalékponttal alacsonyabb a fiatalabbakénál. A kilátásokat is a magyarok tartották a legkevésbé biztatónak. Míg Lengyelországban 84 százalék volt optimista, nálunk csak 66, a jövőt pedig csak 18,4 százaléknyian látták nagyon pozitívan, szemben az osztrák 24, a bolgár 21,4, illetve a lengyel 28,3 százalékkal.

Nem pálya a politikusi

A karriervágyak nagyjából megegyeznek. A legtöbben vállalkozók lennének. A második, harmadik helyen a kutató-tudós, a profi sportolói pálya áll. Orvosok is sokan lennének, a lengyel, az osztrák és a magyar fiatalok tizede ezt a hivatást választaná. Zenélésből az osztrák és a magyar fiatalok élnének legtöbben, a „celebség” az osztrákokat és a lengyeleket vonzza. Vallási vezető, politikus alig lenne fiatal. Mindenütt 3-5 százalék mondta csak, hogy ezek a hivatások érdeklik őket.

A politika iránti érdeklődés még a régióban is kiugróan alacsony a magyar fiatalok körében (29 százalék). Nálunk zárkóznak el a legtöbben teljesen a politikától: a másik három országban a megkérdezettek ötöde, Magyarországon viszont harmada közömbös. A választási aktivitást illetően Ausztria áll a legjobban: a fiatalok nyolcvan százaléka járulna az urnák elé, ha most vasárnap lennének a választások. A magyar válaszolók 60 százaléka voksolna, több mint egyötödük ezt kizártnak tartja, mert nem bíznak a politikusokban.

Unják a politikát, a pártokat

A nem szavazó magyar fiatalok több mint harmada nem is lát olyan pártot, amellyel azonosulni tudna. A magyarok majdnem fele gondolta úgy, hogy a pártpolitika nagyon károsan hat az országra. A magyar politikai pártok közül a fiatalok 90 százalékának ismerős a Fidesz, a Jobbik és az MSZP. Az LMP-ről 70 százalék hallott. A DK, a KDNP és az Együtt ismertsége nem éri el a 60 százalékot, a Magyar Liberális Párt 38, a Párbeszéd Magyarországért pedig 29 százaléknak ismerős.  41 százalék szerint több nő kellene a politikába.

A magyar fiatalok 35 százaléka szerint a Jobbik érti meg őket leginkább. Az LMP-ről 12, a Fideszről 10 százalék vélekedik így. Az összes többi pártról a megkérdezettek töredéke véli ezt. Minden negyedik magyar fiatal leginkább a Fideszről gondolja, hogy rossz elképzelései vannak hazánk jobbá tételére. Az MSZP-ről 13, a Jobbikról 8 százalék gondolja ezt. A munkahelyteremtést és az egészségügyet a magyar fiatalok 91, az oktatást 89 százaléka tenné meg prioritásnak, az ország védelmét viszont csak 45 százalék. A szegénység felszámolását és a lakhatási helyzet javítását négyötödük jegyezte kiemelt súlyúként. A kultúra, a média, a sport területét már csak ötven százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik