Tudomány

Vörös törpék körül keresik az életet

Vörös törpék körül keringő bolygókat vizsgálja a Földön kívüli intelligens élet keresésére specializálódott SETI Intézet.

A vörös törpének nevezett gyenge fényű, hideg csillagok átlagosan több milliárd évvel idősebbek, mint a Nap. Szabad szemmel nem láthatók, észlelésük lehetetlen a látható fény tartományában.

A régebbi naprendszereknek több idejük lehetett arra, hogy intelligens lények fejlődjenek ki rajtuk

– mondta Seth Shostak, a SETI csillagásza.

A kétévesre tervezett projektben egy hetvenezer vörös törpét tartalmazó listáról választanak ki húszezret és a körülöttük keringő égitesteket alapos vizsgálatnak vetik alá. Ehhez a szakértők az intézet Észak-Kaliforniában lévő, 42 antennával felszerelt teleszkópját használják.

A tudomány sokáig értelmetlennek találta, hogy a vörös törpék közelében kutasson élet után, mivel ott nagyon kevés a fény.

Abból indultak ki a kutatók, hogy a Földön kívüli életre leginkább olyan csillagrendszerekben bukkanhatnak, amelyek erős fényű napjukkal jobban hasonlítanak naprendszerünkhöz

– mondta Jon Richards, a SETI mérnöke.

A szakértők abból indultak ki, hogy azok a bolygók, melyek ezekben a zónákban a vörös törpe körül keringenek, nem forognak saját tengelyük körül. Egyik oldaluk így állandóan ki van téve a csillag sugárzásának, míg a másik oldalukat egyáltalán nem éri fénye. Tehát a bolygó egyik oldala állandóan fényes és forró, míg másik sötét és hideg. Az intézet szerint azonban az újabb kutatási eredmények alapján a bolygó egyik oldalának hője átjuthat a másik oldalra, így az égitestnek az eddig véltnél nagyobb része lehet élhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik