Tudomány

Lehet, hogy mégsem okoz rákot a cigaretta?

Ahogyan napjainkban sokan a dohánylobbi számlájára írják az elektromos cigaretta káros hatásairól értekező tanulmányokat, régebben divatos elmélet volt, hogy a cigaretta valójában nem is annyira ártalmas, mint hogy belénk sulykolják, csak sokkal nagyobb biznisz van a leszoktatásban.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Be kell látnunk: volt egy pár „hupsz”-pillanat az orvosi kutatás történetében. A heroint például először köhögéscsillapítóként írták fel, és az antibiotikum-rezisztenciát is mi alakítottuk ki azzal, hogy egy időben az orvosok úgy írták fel a szert, mintha mentolos cukorka lenne. Nem titok, hogy egyes tudományos kutatásokat nem feltétlenül az emberi tudáshalmaz bővítése motivál, hanem nagyon is világos politikai vagy vállalati érdekek. Számos tudományos eredményt azért kell megkérdőjeleznünk, mert az azokat megalapozó kísérletek eredményei nem megismételhetők. Pedig az a tudományosság egyik alapvető követelménye lenne.

Cigitöri

A dohányt az őslakosok évszázadokon keresztül használták Amerikában. Az 50-es évek előtt olyan, természetes módszernek tartották, ami egy egész sor egészségügyi problémára volt jó, a fogfájást is ide értve. A dohányzás nyugtat, nagy szerepe van a stresszoldásban megelőzheti az elhízást, de még az ízületek elgyengülését és akár a Parkinson-kórt is.

Fotó: Facebook / Photo Page
Fotó: Facebook / Photo Page

A második világháború után a cigaretta egyre népszerűbb lett, mivel sok katona szokott rá a fronton. Az ötvenes-hatvanas évek fordulójára azonban a dohányzást hirtelen elkezdték egészen más fényben bemutatni a tudósok. A cigarettát tették felelősség a növekvő számú rákos megbetegedésekért, mintha nem lett volna más, racionális oka. A nagy dohánycégek hagyományosan a republikánus párt jelöltjeit támogatták az amerikai elnökválasztási kampányokban, és valamiért az „ok-okozati” összefüggések a dohányzás és a rák között jellemzően a választási években bukkantak fel, például amikor Kennedy és Nixon versengett az elnökségért.

Mennyi lehet valójában a tüdőrák esélye?

Ahhoz, hogy valaki tüdőrákos legyen, eleve hordoznia kell az ezért felelős gént. Azt viszont még nem tudjuk bizonyosan, hogy pontosan mitől alakul ki a rák a hibás gén jelenlétében. Az adatok szerint a dohányzók 20%-a lesz tüdőrákos, de nem törvényszerű, hogy cigarettázzon az, aki megbetegszik. Emellett a dohányzók esélye a megbetegedésre jóval csökken, ha ötven éves koruk előtt leteszik a cigarettát.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Elfogultak a kutatási eredmények?

Az Egyesült Államokban az orvosi kutatások nagy részét a Nemzeti Egészségügyi Intézet finanszírozza, ami egy állami hivatal. Olyan tudósokat támogatnak, akik egy adott végkimenetelt próbálnak kihozni a kutatásból.

Akkor most szokjak a dohányzásra?

Mindenkinek magának kell döntenie arról, hogy mi a megfelelő a teste és a pénztárcája számára. Egy dolog biztos: 100% az esélye annak, hogy meghalunk.

(IFLS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik