Tudomány
Iceberg, Penola Strait, Antarctic Peninsula, Antarctica. 
 
Biosphoto / Minden Pictures / Colin Monteath / Hedgehog House

Az évszázad végére New York, London és Sydney is víz alá kerülhet

24.hu
24.hu

2016. 03. 31. 15:39

A Penn State és a Massachusettsi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedés miatt már az évszázad végére víz alá kerülhetnek az olyan part menti nagyvárosok, mint New York, London vagy Sydney. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy utoljára 2800 évvel ezelőtt olvadt olyan tempóban a sarki jég, mint napjainkban. Az antarktiszi jégtakaró összeroppanása és a grönlandi gleccserek gyors olvadása miatt 2500-ra akár tizenöt méterrel is nőhet a vízszint.
Egy friss kutatás szerint a klímaváltozás miatt még annál is jobban megemelkedhet a tengerek vízszintje, mint eddig gondoltuk.
Korábban a témában:

A Penn State és a Massachusettsi Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya szerint a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedés miatt már az évszázad végére víz alá kerülhetnek az olyan part menti nagyvárosok, mint New York, London vagy Sydney.

A Nature-ben megjelent dolgozatban a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy utoljára 2800 évvel ezelőtt olvadt olyan tempóban a sarki jég, mint napjainkban.

Az antarktiszi jégtakaró összeroppanása és a grönlandi gleccserek gyors olvadása miatt 2500-ra akár tizenöt méterrel is nőhet a vízszint.

A kutatók hangsúlyozták, hogy előrejelzésük természetesen csak egy becslés, de elkészítésénél számos különféle tényezőt – köztük a felszíni jégolvadást, a töredezett jégmezők területét, a tengervíz melegedését és a globális felmelegedést – figyelembe vettek.

Annak ellenére, hogy a korábbi kutatások is azt találták, hogy az északi sarki jég egyre instabilabbá válik, eddig egyetlen tanulmány sem számolt ekkora tengerszint-emelkedéssel.

Egy ilyen mértékű olvadás drasztikus következményekkel járhat – és nem csak azért, mert áradásokat okoz, hanem azért is, mert jelentősen ronthatja az ivóvíz és a talaj minőségét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.