Tudomány

“Sokkoló volt, amikor végignéztem, hogy mennyi ember eszik a szemetesből”

Az indiai nő szokatlan, ám annál hatásosabb módon segít a rászorulóknak.

Éjszakai sétáin szembesült vele, hogy mennyi hajléktalan és éhező turkál a kukákban élelem után kutatva. Minu Pauline, az indiai Pappadavada nevű étterem tulajdonosa megsajnálta a rászorulókat és úgy döntött, sajátos módszerrel segít rajtuk.

Sokkoló volt számomra, amikor végignéztem, hogy mennyi ember eszik a szemetesből, és kénytelen a mások által kidobott, romlott, büdös hulladékban könyékig süllyedni.

– nyilatkozta Minu.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Ez az élmény vitte rá arra, hogy elgondolkozzon az éttermében és a háztartásában kidobott élelmiszer mennyiségén. A végeredmény számára is megdöbbentő volt.

Rengeteg ételt vásárolunk, aminek a jó része később a kukában landol a házunk előtt, majd egy másik ember ugyanebből a szemetesből kiveszi azt, amit nekünk már nem kellett

-folytatta az indiai asszony.

Három évvel később, amikor Pauline megnyitotta második éttermét a városban, elhatározta, változtat ezen a pazarló gyakorlaton.

Egész egyszerűen letett egy működő hűtőszekrényt az vendéglő portája elé.

Minu, a vendégei és a közösség többi tagja pedig fogják, és a megmaradt ételeket, a lejárati dátummal felcímkézve bepakolják a hűtőbe. Az éhezők, hajléktalanok, vagy más rászorulók akkor mennek oda, és vesznek ki a hűtőből bármit, amikor csak szeretnének. Az ajtó sosincs zárva.

Возле ресторана Pappadavada в индийском портовом городе Коччи установили холодильник с «подвешенной едой» для бедняков. Проект назвали «Nanma Maram» (Дерево добра). В любое время суток посетители и прохожие могут оставить в холодильнике продукты для нуждающихся. Условие одно — указать на пакетах дату упаковки, чтобы следить за свежестью.Идея принадлежит сотруднице заведения Мину Полин, которую вдохновила система «каффе соспесо» или подвешенного кофе, когда клиент в кафе платит зза две чашки напитка, но выпивает одну. Лишний кофе«придерживают» для бездомных и малоимущих. Традиция пошла из Неаполя и уже распространилась по миру в разных вариациях. Владельцы Pappadavad также обязались ежедневно добавлять 50 пакетов с едой к основным пожертвованиям.

Közzétette: Lamp – 2016. március 28.

Pauline kifejezetten arra kérte a környék lakóit, hogy ne vásároljanak kifejezetten a hűtőbe, tényleg csak azt vigyék oda, ami megmaradt. A Pappadavada hűtője óriási sikert aratott, rengeteg helyi viszi oda a feleslegessé vált élelmiszert. Az étterem tulajdonos szerint napi 200-300 csomagokat élelmiszer kerül a hűtőbe.

Az ENSZ környezetvédelmi programjának becslése szerint az összes előállított élelmiszernek durván a harmada megy kárba világszerte. Különösen megdöbbentő, hogy Indiában az élelmiszerek 40 százaléka már azelőtt tönkremegy, mielőtt azt felhasználták volna, de az USA-ban is hasonlóak a számok, ott ez az arány 30 százalék.

(via Upworthy)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik