Tudomány

Az orosz határt direkt erre tenyésztett, szupererős és kitartó kutyák is őrzik

Az óriási határszakaszok védelmében a katonák a kutyák Terminátoraira támaszkodnak.

A farkasok erejének és méretének a kutyák engedelmességével és barátságosságával való sikeres vegyítése mindössze egy véletlen következménye: a kölni egyetemen éveken át végeztek kísérleteket a két faj legjobb tulajdonságainak egy állatba tömörítésével, de a kétszáz született kölyök egyike sem hozta a várt eredményt. Az oroszok 2000-ben viszont bejelentették az áttörést: egy szokatlanul barátságos, emberek közelségét kedvelő kaszpi farkas, Najda saját döntéséből választott párjául egy kutyát, annak ellenére, hogy egy hím farkassal szerették volna pároztatni.

Volkosoby-wolf-dogs3-600x400

Tíz év alatt Najda negyven farkaskutyát ellett, melyek mindegyike kemény kiképzést kapott, értékük így a fél-egymillió forintra nőtt. Az orosz hadsereg egyiküktől sem vált meg, de igen szigorú feltételek mellett egy részük kölcsönszerződéssel biztonsági cégekhez került.

3+

Az első volkoszobikat robbanóanyagok, csempészáruk felderítésére és követésére képezték ki. Ezeket a feladatokat könnyűszerrel teljesítették, hatékonyságban bármilyen kutyafajt felülmúlva – míg egy német juhászkutyának közel négy percre van szüksége egy keresett személy kiszagolásához, addig a farkaskutyáknak ugyanaz 15-20 másodperc alatt is sikerült.

Szaglásuk egyes mérések szerint hatszor jobb az átlagos kutyákénál, de harapásuk is erősebb, sőt, a nyomokat két napon át a fáradtság mindennemű jele nélkül képesek követni. A leírások szerint a golyózápor sem tántorítja el őket a céljuktól, sőt, kar helyett nem ritkán a sokkal érzékenyebb ágyékra, vagy nyakra támadnak.

43dd91822a36b84421a84da557a4e3e8

A kutyavilág Terminátorainak és a csempészek rémálmának tűnő kutyák mindemellett még jóval tovább is élnek: várható élettartamuk akár húsz év is lehet.

volkosob1

Fotók: Kinodog, Samru, TheZoo, Survincity

Ajánlott videó

Olvasói sztorik