Tudomány

A legtöbb emberen kifog ez az egyszerűnek tűnő fejtörő

Egyszerű, matematikai szöveges feladatnak tűnik, és az is, csak a válasz nem annyira egyszerű, mint elsőre hinnénk. Daniel Kahneman, pszichológus azt írja Gyors és lassú gondolkodás című könyvében, hogy legnevesebb egyetemek hallgatóinak nagyjából fele, míg egy átlagos felsőoktatási intézmény diákjainak nagyjából 80 százaléka rontja el. Nézzük, hátha önnek sikerül!

Ön bemegy a sportboltba és vesz egy labdát meg egy ütőt. Összesen 1 fontot és 10 pennyt fizet. Ha tudja, hogy az ütő éppen egy fonttal volt drágább, a labdánál, akkor mennyibe is került pontosan labda?

 

A kép alatt jön a megfejtés!

 

kép: Thinkstock
kép: Thinkstock

A szám, ami szinte mindenkinek azonnal beugrik a tíz, és már mondják is a választ, hogy 10 penny. Csakhogy tévednek.

Ha tíz penny labda, és az ütő épp egy fonttal került többe, akkor az ütő ára egy font és tíz penny, a számla végösszege pedig 1.20 lenne. A helyes válasz öt: ha öt penny a labda, akkor egy font és öt penny az ütő, így jön ki végösszegnek az 1.10.

Nem véletlen, hogy olyan sokan rontják el a példát. Az ok a túlzott önbizalom. Valószínű, hogy a helyes megfejtőknek is a 10 ugrik be először, csak ők képesek ellenállni az ösztöneiknek, ellenőrzik magukat, mielőtt kimondanák a választ, így könnyen rájönnek, hogy csalt a megérzésük.

(via Metro)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik