Tudomány
Ysra Mardini (age 17), during a training session at the swimming club Wasserfreunde Spandau 04.

Sarah (age 20) and Ysra Mardini (age 17), Syrian sisters from Damascus, swam from Turkey to the Greek island of Lesbos for seeking asylum. ; The Mardini sisters left Syria in August, 2015, because they had given up the hope that the war will end soon. They travelled to Lebanon, then to Turkey and paid smugglers to take them to Greece. But the Turkish coastguard drove their boat back. At second time the small boat was totally overloaded with people. After half an hour the engine failed. So, the sisters and three other refugees jumped into the water to push the boat forward. Three hours later they all reached Lesbos. Finally Sarah and Ysra made it to reach Austria and then Germany.†

Both are excellent swimmers. Ysra, the younger one, has represented Syria at the world championships in Turkey in 2012. Before their flight Sarah worked as a lifeguard in a swimming pool in Syria. After arriving the sisters came in touch with Wasserfreunde Spandau 04, a swimming club near to their refugee shelter. Now, both girls training on a daily basis.

Átúszott Európába a szír menekült, most a riói olimpiára készül

24.hu
24.hu

2016. 03. 19. 10:15

Alig több mint fél éve a 17 éves szíriai lány, Yusra Mardini még egy gumicsónakban zsúfolódott össze több tucat társával, hogy átjusson Törökországból Görögországba. A lányról már ekkor kiderült, hogy különleges ember, hiszen húgával – aki szintén kiváló úszó – kiugrottak a csónakból, hogy könnyítsenek annak terhén, és szó szerint az életükért úsztak. Sikerült elérniük a görög partokat, átúsztak Törökországból.

Voltak olyanok a csónakban, akik nem tudtak úszni, így ki kellett ugranunk, hogy segíthessünk rajtuk, elég megrázó élmény volt

– mondta Mardini új otthonában, Berlinben.

Miután átkelt Európán és menedékjogot kért Németországban, Yusra végre visszatért ahhoz, amihez gyerekkora több mint felét szentelte: az úszáshoz.

Most reméli, ott lehet idén a riói olimpián. Erre pedig minden esélye megvan.

A szír úszólány egyike az idén alakult menekültstátuszú sportolók olimpiai csapatának. Tudja, hogy azon kívül, hogy mekkora teljesítmény lenne az ötkarikás játékokra, hatalmas jelentősége lenne annak is, hogy a menekültek zászlója alatt vonulhat.

Azt akarom, hogy minden menekült büszke legyen rám. Bátorítani szeretném őket, hogy ugyan nem az otthonunkban vagyunk és rengeteg szörnyű dolgon mentünk keresztül, így is nagyszerű eredményeket érhetünk el. Persze, hogy nekem is hiányzik Szíria, rettentő boldog lennék, ha akár csak egy napra hazatérhetnék

– mondta Mardini.

A lány edzője, Sven Spannekrebs is lelkesen beszélt az úszó tehetségről, azt mondta,

ez nem csak egy edző-sportoló kapcsolat, több annál, inkább egy jó barátság, mindketten bízunk egymásban.

Edzésen viszont nincs különbség Mardini és a többi úszó között. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság júniusban dönt majd a csapatról, amit előreláthatóan 5-10 menekült alkot majd a világ minden tájáról.

Mardini jó esélyt lát a riói részvételre, de emellett a 2020-as olimpiáról sem feledkezik el.

Úgy érzem, ha nem sikerül most, legközelebb újra megpróbálom. Lehet, hogy szomorú leszek, de ez nem fog látszani. Addig csinálom, amíg el nem érem a célom. Meg akarom mutatni, hogy nehéz elérni a célokat, de nem lehetetlen.

Kiemelt kép: innen

(Mashable)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.