Tudomány
mercury (nasa, merkúr, messenger, űrszonda, szonda, űrkutatás, bolygó, bolygókutatás, csillagászat, tudomány)

Magyar cégek szállítanak alkatrészeket az új európai űrszondához

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 18. 09:55

Számos magyar alkatrész kerül a Sentinel-2C és -2D távérzékelési műholdakba, miután több hazai cégből álló beszállítói kör kötött az Európai Unió Copernicus programjához kapcsolódó újabb szerződést. A földmegfigyelés során készülő űrfelvételekhez a következő évtizedben minden európai polgár ingyen hozzáférhet majd.

A miskolci ADMATIS Kft. ismét jelentős űripari megrendelést kapott Európa legnagyobb űripari cégétől, az Airbus Defence&Space multinacionális vállalkozástól. A társaság újabb 140 darab high-tech műhold alkatrész előállítását vezényelheti le fővállalkozóként. Az optikai, hőtechnikai, kalibrációs és egyéb funkciókat ellátó eszközök legyártásához további 30 cég munkájára is szükség van. A HUNSPACE Magyar Űripari Klaszter tagvállalatai mellett számos külföldi beszállító is hozzájárul a megrendelés 2018-ig ütemezett teljesítéséhez. A hazai alkatrészekkel készülő Sentinel műholdcsalád révén Magyarország részesévé válik az európai technikai forradalomnak.

Az Európai Unió a földmegfigyelési feladatokat célzó Copernicus program végrehajtásával az Európai Űrügynökséget (ESA) bízta meg. A programban négy Sentinel-2 műholdat állítanak pályára, amelyek többek között környezetvédelmi elemzésekhez készítenek felvételeket a Föld felszínéről. A műholdcsalád első példánya már 2015 óta működik, a második a végső teszteket teljesíti, a harmadik és negyedik megépítése napjainkban kezdődik. A másfél tonnás egységek összeállítása legalább 5 évig tart, a sikerért több száz cég több ezer mérnöke dolgozik. A négy műhold üzembe helyezése után egy-egy földi pontról 2-3 naponta készülhet űrfelvétel.

Magyarország 2015 novemberében az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagja.

Képünk illusztráció.

 

 

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.