Tudomány

Magyar cégek szállítanak alkatrészeket az új európai űrszondához

mercury (nasa, merkúr, messenger, űrszonda, szonda, űrkutatás, bolygó, bolygókutatás, csillagászat, tudomány)
mercury (nasa, merkúr, messenger, űrszonda, szonda, űrkutatás, bolygó, bolygókutatás, csillagászat, tudomány)

Számos magyar alkatrész kerül a Sentinel-2C és -2D távérzékelési műholdakba, miután több hazai cégből álló beszállítói kör kötött az Európai Unió Copernicus programjához kapcsolódó újabb szerződést. A földmegfigyelés során készülő űrfelvételekhez a következő évtizedben minden európai polgár ingyen hozzáférhet majd.

A miskolci ADMATIS Kft. ismét jelentős űripari megrendelést kapott Európa legnagyobb űripari cégétől, az Airbus Defence&Space multinacionális vállalkozástól. A társaság újabb 140 darab high-tech műhold alkatrész előállítását vezényelheti le fővállalkozóként. Az optikai, hőtechnikai, kalibrációs és egyéb funkciókat ellátó eszközök legyártásához további 30 cég munkájára is szükség van. A HUNSPACE Magyar Űripari Klaszter tagvállalatai mellett számos külföldi beszállító is hozzájárul a megrendelés 2018-ig ütemezett teljesítéséhez. A hazai alkatrészekkel készülő Sentinel műholdcsalád révén Magyarország részesévé válik az európai technikai forradalomnak.

Az Európai Unió a földmegfigyelési feladatokat célzó Copernicus program végrehajtásával az Európai Űrügynökséget (ESA) bízta meg. A programban négy Sentinel-2 műholdat állítanak pályára, amelyek többek között környezetvédelmi elemzésekhez készítenek felvételeket a Föld felszínéről. A műholdcsalád első példánya már 2015 óta működik, a második a végső teszteket teljesíti, a harmadik és negyedik megépítése napjainkban kezdődik. A másfél tonnás egységek összeállítása legalább 5 évig tart, a sikerért több száz cég több ezer mérnöke dolgozik. A négy műhold üzembe helyezése után egy-egy földi pontról 2-3 naponta készülhet űrfelvétel.

Magyarország 2015 novemberében az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagja.

Képünk illusztráció.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik