Tudomány

Mutatunk egy lepkét, amelyik úgy néz ki, mint egy cukros fánk

Ha fél az ízeltlábúaktól, talán ez a szemkápráztató lepke némiképp megszeretteti majd önnel a rovarokat.

Hallott már a rózsaszín juharlepkéről? Nem? Nem is csoda, hiszen a faj hazánkban nem fordul elő, sőt, otthonában, Észak-Amerikában is csak ritkán lehet rátalálni. A lepke kinézetét nehéz leírni, talán a legszerencsésebb az, ha úgy fogalmazunk: a rovar egy repülő rózsaszín cukros fánkra hasonlít.

A fajt 1793-ban fedezte fel Johan Christian Fabricius, dán zoológus. A rózsaszín juharlepke meglehetősen nagy területen él az egykori angol és francia gyarmati területeken, Quebectől egészen Texasig.

A rovar egyedi külsejéről lárva korában még nem sokat lehet sejteni, a hernyó zöldes színű, átlagos kinézetűnek mondható. Ebben a stádiumban az egyedek az Észak-Amerika keleti felén őshonos juharfák levelein élnek, táplálékot is belőlük nyernek – pillangó állapotban azonban a lepke nem eszik.

A kifejlett lepkék igazán színpompásak, sárga és rózsaszín szárnyuk, antennáik és hátuk együttesen valóban egy sütemény képét idézik fel. A rovarok szárnyfesztávolsága 3,2 és 5,5 centiméter közt mozog, alapvetően éjszakai életmódot folytatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik