Tudomány

Nem kell félniük a dolgozó anyáknak!

dolgozo-no(210x140).jpg (nő, dolgozó nő, iroda, iroda, irodai munka, )
dolgozo-no(210x140).jpg (nő, dolgozó nő, iroda, iroda, irodai munka, )
A Harvard Business School tanulmányából kiderült, hogy egy munkába járó édesanya igenis pozitív példa a saját gyerekeinek. A fiúknak és a lányoknak is.

A kutatók a Nemzetközi Társadalmi Felmérés Program által összegyűjtött adatokból dolgoztak. A program 24 országot vont be a vizsgálatba 2002 és 2012 között. Az így készült jegyzetanyagból pedig sok érdekesség kiderült. Nevezetesen, hogy

a dolgozó nők lányai maguk is nagyobb valószínűséggel helyezkednek el a munkaerőpiacon, mint a háztartásbeli nők lányai.Valamint nagyobb eséllyel kaphatnak vezetői kinevezést, és ezzel együtt magasabb bért.

Arra számítottunk, hogy nagyobb eséllyel fognak majd munkába állni a dolgozó nők lányai, de arra már nem, hogy a vezető pozíciók megszerzésében is találunk összefüggést

– nyilatkozta a Quartznak Kathleen McGinn, a kutatás vezető professzora.

További jó hír, hogy a fiúgyermek hozzáállását is pozitív irányba befolyásolja, ha az édesanyja munkába jár. A dolgozó nők által nevelt fiúk ugyanis férfivá cseperedve több időt töltenek a családtagjaikkal és jobban kiveszik a részüket a házimunkából is. Az ő elhelyezkedésüket pedig semmilyen irányba nem befolyásolja, ha az édesanyjuk dolgozik, ugyanolyan eséllyel kerülhetnek vezetői pozícióba, mint azok a társaik, akiket háztartásbeli édesanya nevelt fel.

A kutatásban résztvevő, dolgozó anyák nem voltak feltétlenül karrierépítő nők, a részmunkaidőben foglalkoztatottak vagy az alkalmi munkákat végzők is belefértek a vizsgált csoportba.

A professzor tehát azt üzeni az édesanyáknak, hogy hosszútávon igenis pozitív hatása van a gyerekekre, ha az anya dolgozik.

Amikor elmész dolgozni, akkor segítesz a gyerekeidnek megérteni, hogy odakint a világban számos lehetőség van, amivel élhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik