Tudomány

Egy magyar testvérpár lenyűgözte a NASA-t

Az amerikai űrkutatási hivatal 2015-ben tett közzé pályázatot – egy ausztráliai közvetítő segítségével – 17 millió felhasználónak. A cél, hogy a Robonaut Szimulációba vonjanak be külső munkatársakat. A magyar programozó testvérpár, a 21 éves Szatmári Balázs és a 17 éves Szatmári Gergő modellezés kategóriában nevezett, és nyert. Az ezt bizonyító elismerést most vehették át.

A pályázattal külső munkatársakat szerettek volna bevonni a fejlesztésbe – programozás, modellezés terén – ezzel elősegítve a hatékonyabb és gyorsabb munkát. Így ugyanis egyszerűbben megtalálják adott terület legjobb szakértőjét – mondta el a 24.hu-nak Szatmári Balázs. A nyertes pályázatokat a NASA hivatalosan átvette, majd ezeket felhasználta és beépítette a Robonaut Szimulációs projektbe.

A magyar testvérpár 3D modellezés kategóriában nevezett, munkájuk lényege: minél realisztikusabb, élethűbb illetve pontos mását készítsék el a versenyben leírt, kiírt eszközöknek. Eközben az optimalizálást is figyelembe kellett venni, hogy bizonyos kereteket – polygon számot – ne haladjanak meg, hiszen akkor használhatatlan lett volna a projektben.

Pályázatunk leadása után pár órán belül a NASA így véleményezte a munkánkat: Beautiful work! This will be hard for anyone to beat! Ekkor már sejtettük, hogy egy olyan anyagot adtunk át, ami megállja a helyét.

A pályázatot magánszemélyként adták be, és a jutalmul kapott „jelképes összegnél” sokkal nagyobb elismerés számukra, hogy munkájuk megtalálható egy ekkora, világhírű projektben, valamint hogy mindketten átvehettek egy Steven N. Rader által aláírt elismerő bizonyítványt.

(Kiemelt képünkön Szatmári Gergő és Szatmári Balázs a bizonyítványukkal)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik