Tudomány

Sárga eső esett Budapesten

Hétfő késő délután, kora este sokan csodálkozva tapasztalták a főváros és az ország több pontján, hogy az eső után finom, sárgás, narancssárgás por maradt a tárgyakon. A chemtrail hívei tudálékosan bólogattak: lám-lám, itt a bizonyíték, ám az összeesküvés-elméleteket elutasítók is kissé aggódva törölgették a lisztszerű, finom port az autókról.

Nem túlozzuk el, nincs még három éve, hogy Kárpátalján pánik tört ki a sárga eső miatt.

Pillanatok alatt elterjedt a hír, miszerint a szennyeződést egy szlovákiai atomerőműben bekövetkezett robbanás okozta. Több hivatal még az óvodákat, iskolákat is figyelmeztette, ne engedjék ki a gyerekeket az udvarra.

Porként szállt fölénk a homok

Pedig egy teljesen természetes, és mondhatni gyakori jelenségről van szó – tudtuk meg Berceli Balázs meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától. A most bőséges esőt hozó mediterrán ciklon vasárnap még a Földközi-tenger felett tartózkodott, innen érkezett térségünk fölé.

A ciklon egy körülbelül 1000 kilométer kiterjedésű, alacsony nyomású légköri képződmény, amely középpontja körül – az északi féltekén – az óramutató járásával ellentétes irányban örvénylik, miközben maga is mozog. A benne található időjárási frontok változékony időjárást okoznak, a mediterrán ciklonok a Földközi tengerből tetemes mennyiségű vizet szállítanak.

Ennek a mostani ciklonnak az egyik szektora száraz, szeles időt okozott Észak-Afrikában, nagy mennyiségű szaharai homokot kapott fel, és emelt nagy magasságokba – egészen pontosan Líbiából. Ezek a tényleg nagyon apró szemcsék követték a ciklon keleti-északkeleti mozgását, még porként érkeztek Európa fölé.

Itt aztán keveredett a csapadékos légtömegekkel, az eső pedig szó szerint kimosta levegőből a szaharai homokot – magyarázza a meteorológus. Amit tehát tegnap sárgás pornak láttunk, nem más, mint a Líbia karavánokat látott homokja.

A Severe Weather analízise az EUMETSTAT műholdfelvételén a ciklonról, és az észak-északkelet felé áramló homokról - utóbbi a fehér nyíl. (Forrás: Időkép.hu)
A Severe Weather analízise az EUMETSTAT műholdfelvételén a ciklonról, és az észak-északkelet felé áramló homokról (Forrás: Időkép.hu)

Nem ritka jelenség, hogy a két tényező, mármint a mediterrán ciklon és annak hidegfrontja előtt áramló afrikai homok “találkozik” Európa felett, de Magyarország nem mindig kap belőle. Tegnap sem csodálkozhattunk sokáig, az újabb esőzések hamar elmosták a sárgás port.

Kígyók, békák, halak is potyoghatnak

Ha már égből potyogó furcsaságokról van szó, említsük meg: békák, halak is hullhatnak a fejünkre. Egy erős forgószél kell hozzá, amelynek szívó hatása a vízzel együtt az élőlényeket is kiemeli a vízből. Aztán ahogy gyengül, “kidobálja” magából a halakat, békákat, piócákat. A forgószél erejétől függően akár néhány száz kilométerrel távolabb.

Hazánkban is megtörténhet, de a mi miniforgószeleink néhány 100 méternél messzebb nem bírják a kígyó, béka cipelését.

Marad az özönvíz

Ami pedig a mostani esőt illeti, holnapra már az ország teljes területén eláll. Budapesten környékén viszont az elmúlt bő fél napban 30-40 milliméter eső esett, ami önmagában meghaladja a márciusi átlagos csapadékmennyiséget. Eltelt a hónapból 12 óra, de leesett a máskor 31 napra eloszló csapadék…

Még rosszabb hír, hogy az Adriai-tenger felszíni hőmérséklete két fokkal melegebb az átlagosnál, ami kedvez a ciklonok kialakulásának. Következésképp pedig csütörtök-péntek magasságában, majd vasárnap is intenzív esőkre készülhetünk, és amennyire most előre lehet jelezni, csapadékos időszak elé nézünk.

(Kiemelt képünk Doki069 fotója Herceghalomról. Forrás: Időkép.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik