Tudomány

Rossz hír a trolljainknak: az előítéletek lelassítják az agyat

A prekoncepciók és a lassú agy együttállása eddig sem volt kérdéses, most azonban bizonyítékot is találtak rá.

Daria Knock, a Berni Egyetem agykutatója és kollégái az előítéletnek az agyi folyamatokra gyakorolt hatását vizsgálták – írta közleményében hétfőn az egyetem. Kiderült: akár szimpatikus emberhez, akár vetélytárshoz kell kapcsolni egy pozitív tulajdonságot, az agyi folyamatok azonosak. A riválisok esetében azonban egyes folyamatok lelassulnak.

EEG-vel nézték a folyamatot

A 83 résztvevő számítógépen végezte az asszociációs tesztfeladatokat, eközben az agytevékenységüket elektroenkefalogram (EEG) segítségével rögzítették.

A résztvevőktől azt kérték, hogy egy billentyű lenyomásával pozitív fogalmat társítsanak egy futballcsapathoz vagy egy politikai párthoz, amely közel áll hozzájuk, valamint egy vetélytárshoz.

Az adatokat olyan speciális módszerrel értékelték, amely a feladat alatt zajló minden agyi folyamatot térben és időben ábrázol – mondta Lorena Gianotti, a kutatás vezetője.

Nehezen dicsérték a riválist

A szó megjelenésétől a billentyű lenyomásáig hét folyamat zajlott egy másodpercnél rövidebb idő alatt. A folyamatok száma és sorrendje változatlan volt, akár sportklubbal, politikai párttal vagy a vetélytárssal kellett egy pozitív fogalmat összekapcsolni.

A pozitívum riválishoz való társításakor azonban a hét folyamat némelyike több időt vett igénybe, így az asszociációs teszt reakcióideje hosszabb lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik