Tudomány

Nyomtasd ki a Holdat!

Egy amerikai diák elkészítette az égitest 3D-nyomtatóval kiprintelhető modelljét.

A Motherboard híre szerint egy tizennyolc éves amerikai diák olyan weboldalt készített, amely 3D-nyomtatható STL-fájlokká konvertálja a holdfelszín geológiai adatait. Thatcher Chamberlinnek nem ez volt az első hasonló vállalkozása, korábban már a Föld domborzatával is megcsinálta ugyanezt.

Chamberlin a héten a Redditen is megosztotta a fájlokat. „Januárban rengeteg szabadidőm volt. Megtaláltam a holdfelszín geológiai adatait, gondoltam, menő lenne, ha összedobnám ezt az oldalt” – mondta a weboldalnak nyilatkozva.

A diák az Egyesült Államok Geológiai Társaságának topográfiai adatait használta. Az oldal felhasználói a Google Maps segítségével választhatják ki, hogy a Hold melyik részélt szeretnék kinyomtatni.

Chamberlin eredetileg azért találta ki, hogy 3D-nyomtathatóvá teszi a geográfiai adatokat, mert szerette volna elkészíteni szülővárosa kikötőjének modelljét, de rájött, hogy ehhez hatalmas mennyiségű adatot kell letöltenie. „Arra gondoltam, mekkora macera lenne, ha valaki más is meg szeretné csinálni ugyanezt – magyarázta. – Gondoltam, csinálok egy oldalt, és mint kiderült, rengeteg embernek bejött az ötlet.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik