Tudomány

Senki nem tudta megfejteni a brit tikosszolgálat feladványát

Lejárt a határidő, most már hivatalos: a brit titkosszolgálat karácsonyi fejtörőjét senki nem tudta megfejteni. A hírszerzési központ igazgatója küldte szét a karácsonyi üdvözletéhez csatolt rejtvényt.

Rövid idő alatt világszerte tömegek kezdtek foglalkozni a feladatokkal, és végül 30 ezren kerültek egész közel a megfejtéshez. De határidőn belül senki nem tudott a feladatsor végére érni.

grid shading puzzle

Csaknem 600 ezren teljesítették az első feladatot: ez egy grafilogikai feladvány volt, ahol egy rács megfelelő mezőit beszínezve, egy QR-kódot lehetett kapni. Ez vezetett a következő feladathoz. Ott hat válaszból kellett a helyeset kiválasztani. A kérdés ez volt: “Egy embert néztem egy domb tetején, aki zászlós szemaforral üzent nekem, de ez egy nagyon különös üzenet volt. Úgy kezdődött, hogy ZGJJQ EZRXM, aztán látszólag egy hashtaggal ért véget. Melyik hashtaggal? A) #SGM; B) #SEM; C) #SEN; D) #SGN; E) #TEN; F) #TGN”

És így mentek tovább a feladatok. Az ötödiknél egy sakk-feladványt kellett megfejteni, de úgy, hogy már a kérdést is a játékosoknak kellett volna kitalálni. Ez az, amit nem sikerült senkinek megoldania. Utolsó segítségként a feladványt elindító Robert Hannigan ehhez még annyit hozzátett: ez nem is olyan elvont, mint az emberek gondolnák.

gchq_5

Remélem, a rejtvény lépcsői megmutatták, hogy küldetésünkhöz, Nagy-Britannia biztonságának megőrzéséhez mindenféle hátterű emberekre szükségünk van, mindenféle képességekkel, akik a problémákat minden oldalról megnézik

– nyilatkozta Hannigan a feladványok kapcsán. Egyúttal megnyugtatott mindenkit, hogy még februárban elárulja a megfejtést is.

Forrás: Mail Online

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik